Categories: Comunitate

Veţel: burse pentru elevi şi în următorul an şcolar

Magdalena Şerban

Decizia guvernamentală de a nu impune aceeaşi măsură la nivel naţional, ci de a trata diferenţiat începerea şcolilor, în funcţie de contextul epidemiologic din comunitate. Cert este că fiecare unitate va trebui să aibă o platformă de organizare a lecţiilor online. Primarii ajută şi ei cum pot, în baza legii. Un caz fericit este cel de la Veţel, unde administraţia publică s-a străduit să le ofere elevilor atât tablete electronice, cât şi burse şcolare.

În condiţiile în care ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat în legătură cu scenariile privind începerea şcolii că dacă situaţia epidemiologică va fi una foarte dificilă, atunci se stabileşte ca pentru 14 zile să fie suspendate cursurile şi să continue şcoala în sistem online, decizia fiind luată de unitatea de învăţământ, inspectoratul şcolar, direcţia de sănătate publică şi comitetul pentru situaţii de urgenţă, momentan nimic nu pare bătut în cuie.
„Vom vedea cum vor evolua lucrurile, dar este clar că şcoala trebuie să înceapă, într-un fel sau altul. Am dat o mână de ajutor unităţii de învăţământ gimnazial achiziţionând 25 de tablete şi 25 de cartele de telefon pentru asigurarea conexiunii pentru elevii care nu au acces la Internet, astfel încât aceştia să poată frecventa cursurile online. După terminarea anului şcolar, au fost înapoiate instituţiei de învăţământ. Dacă vom fi nevoiţi să ne supunem aceloraşi măsuri din septembrie, tabletele sunt disponibile, în continuare. Au mai fost primite încă două tablete de la Episcopia Devei şi Hunedoarei, sub formă de sprijin. Atribuirea lor e realizată de directorii de şcoală şi de diriginţi, noi neavând nici un fel de implicare în aplicarea criteriilor. Transportul e asigurat de trei microbuze, iar în planul de şcolarizare avem funcţionale trei şcoli primare şi trei grădiniţe (Mintia, Veţel, Leşnic) şi una generală în localitatea principală”, a afirmat Ioan Henţiu (foto), primarul din Veţel. Foarte important este că şi în acest an au fost alocaţi bani pentru bursieri. Nu mulţi primari fac asta.
„Sunt 10 burse de merit cu 100 de lei pe lună pentru un elev, cu menţiunea că trebuie să aibă o medie de cel puţin 9,50, iar la purtare obligatoriu 10. Apoi, mai există 12 burse de studiu, a câte 70 de lei pe lună, cu specificaţia ca media să fie de minimum 8,50 şi 10 la purtare, neapărat. Mai departe, 32 de burse sunt sociale (litera C), de câte 50 de lei pe lună, cu condiţia ca părinţii să înregistreze venituri de maximum 50 la sută din salariul minim pe economie şi două sunt sociale, dar cu litera A, adică pentru orfani, în acelaşi cuantum lunar”, a mai subliniat primarul.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Frumoasă foc, dar cam tută! Gurile rele din sudul județului nos­tru spun că un ales…

3 ore ago

„Să ne luăm țara înapoi!”, „Să vă fie frică, poporul se ridică!” au strigat protestarii la manifestarea de ieri

Peste 100.000 de români s-au adunat, ieri, în Piața Universității. Oamenii au scan­dat „Libertate” și…

3 ore ago

Bulina albă

Alexia Crina în vârstă de 15 ani, sportivă la Clubul Kempo Lupeni Pentru că a…

3 ore ago

Bulina neagră

Adrian T., din municipiul Vulcan, recidivist Pentru că riscă să ajungă iarăși în pușcărie pentru…

3 ore ago

Gospodărie distrusă, animale moarte

Un incendiu s-a pornit la o gospo­dărie din satul Bucium din comuna Sântămăria Orlea, mai…

3 ore ago

Nu face pușcărie, deși era să-și omoare fiul

Tribunalul Hunedoara l-a con­dam­nat pe tatăl agresor la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu…

3 ore ago