Veţelul şi Băiţa, gazdele artiştilor populari
La sfârşitul săptămânii trecute, iubitorii de artă şi meşteşug popular au putut să admire piese de o reală măiestrie, în cadrul celei de-a 34-a ediţii a Festivalului Naţional al Artiştilor Populari, intitulat, sugestiv, „Din toată inima”, eveniment care se organizează anual, în diferite locaţii din judeţ, sub directa implicare a celui care i-a dat naştere cu peste trei decenii în urmă, etnologul Marcel Lapteş.
De la icoane, la artă decorativă
Festivalul a fost organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara şi găzduit de Căminul Cultural din Băiţa (sâmbătă) şi cel din Veţel (duminică). Chiar dacă soarele s-a lăsat aşteptat, peste week-end, lumea a venit, în număr mare, să admire creaţiile unor meşteri pentru care arta şi tradiţia reprezintă un mod de viaţă. Şi nu au fost puţini, ţinând cont că s-au adunat din circa 20 de judeţe
ale ţării, cu piese care mai de care mai frumoase şi mai valoroase. Însă, nu putea să existe o astfel de sărbătoare, fără cântec popular şi voie bună. La Băiţa, spectacolul folcloric a fost susţinut de Ansamblul „Ritmuri Zărăndene” din Hărţăgani, ce a pus în scenă, cu multă măiestrie, obiceiul peţitului la nuntă. Acestuia i s-au adăugat expoziţii de artă populară ale elevilor Şcolii de Arte din Deva, o şezătoare a satului românesc, un spectacol pe cinste, de obiceiuri şi datini, al elevilor Liceului Pedagogic „Sabin Drăgoi“ din Deva, o şezătoare literară şi bineînţeles, jocul popular, în toată complexitatea şi frumuseţea lui.
Cântec, joc popular şi datini strămoşeşti
Ansamblurile „Mureşul” din Ilia, „Românaşul” (ansamblul Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă” din Deva) şi „Tezaur” (ansamblul Colegiului Naţional „Decebal” din Deva), precum şi elevi ai claselor V-VIII din localitate, au ţinut publicul conectat la datinile strămoşeşti, iar expoziţia decorativă a devencei Marta Mureşan a împărtăşit tuturor, din tainele culorilor primăverii. Şezătoarea literară şi recitalul poeţilor populari au însemnat, totodată, şi lansarea volumelor „Senin de iubire”, de Ştefania Iene şi „Unde eşti copilărie”, de Maria Popa. Ca în fiecare an, cei mai buni dintre cei buni au fost premiaţi, plecând acasă cu multe cărţi şi culegeri de folclor. Cât despre edilii locali, au fost mândri tare că au putut dovedi ospitalitatea celor două comunităţi, în faţa unei ţări întregi: „Ne bucurăm că am fost aleşi să primim, cu braţele deschise, tot ceea ce înseamnă tradiţii şi obiceiuri pur româneşti. Ceea ce ne bucură însă şi mai mult este faptul că nu ne-am uitat datoriile morale ca popor”, spune Damian Diniş, primarul comunei Băiţa. Şi dacă tot se vorbeşte de gazdă bună, nici cei din Veţel nu s-au lăsat mai prejos. „Faptul că acest festival, cu o veche atestare, s-a desfăşurat la noi, este o adevărată onoare. Este un gest lăudabil să promovăm ceea ce ne defineşte ca entitate naţională, într-o eră a Internetului şi a tehnologiei. Tradiţiile ne rămân adevăratele valori”, încheie Ioan Henţiu, edilul şef din Veţel.