Categories: Actualitate

Victorie la CEDO pentru o hunedoreancă, victimă a violenţei domestice

Natalia Bumbac

O hunedoreancă, victimă a violenţei domestice, a câştigat un proces împotriva statului român la CEDO. Femeia a cerut să i se facă dreptate, considerând că autorităţile române nu au apărat-o de abuzurile fostului soţ, deşi l-a reclamat în nenumărate rânduri.
Se temea pentru viaţa ei
Povestea femeii agresate de soţul violent a început cu aproape 40 de ani în urmă. Angelica Bălşan, din Petroşani, s-a căsătorit cu N. C. în 1979, mariaj din care au rezultat patru copii, soţul ei fiind violent cu ea şi cu copiii pe perioada căsniciei. Violenţele s-au agravat în 2007, în timpul procedurii de divorţ şi au continuat în 2008, anul pronunţării divorţului. Angelica Bălşan a fost agresată de opt ori de soţul său şi a suferit leziuni consemnate în acte medico-legale, necesitând îngrijiri medicale. Între anii 2007 şi 2008, femeia a cerut ajutorul oamenilor legii, prin apelarea numărului de urgenţă sau prin mai multe plângeri penale pe care le-a depus. În cazul plângerilor penale, organele de anchetă, dar şi instanţele de judecată au constatat că nu întrunesc condiţiile necesare pentru a se încadra în dreptul penal. Prin urmare, pentru trei agresiuni soţul femeii a fost achitat, iar pentru celelalte cinci bătăi nici nu a fost trimis în judecată. Bărbatul a fost doar amendat pentru faptele sale, se arată în plângerea depusă la CEDO.
Mai grav de atât, în cursul acestor anchete, Angelica Bălşan a continuat să se plângă autorităţilor statului că este agresată de fostul soţ şi că se teme pentru viaţa ei. Cu toate acestea, nimeni nu a încercat să intervină, iar cererile de protecţie adresate instanţei au rămas fără ecou.
Astfel, Angelica Bălşan a susţinut în plângerea depusă la CEDO că autorităţile statului român nu au protejat-o de violenţele domestice la care a fost supusă, în ciuda plângerilor numeroase cu care li s-a adresat. Ea a mai spus că toleranţa pe care autorităţile au arătat-o cu privire la aceste abuzuri i-a provocat sentimente de neputinţă şi degradare.
Plângerea petroşănencei a fost încadrată la articolele 3 şi 14 din Convenţie, care interzic tratamentele inumane sau degradante şi discriminarea indivizilor. Într-un final, judecătorii de la CEDO i-au dat dreptate, confirmând tezele susţinute de ea. Plângerea femeii în cazul denumit „Bălşan vs. România” a fost admisă, totodată, statul român fiind obligat să-i plătească despăgubiri în valoare de 9.800 de euro.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago