Victorie! Spitalul Judeţean Deva primeşte o sumă uriaşă pentru finalizarea lucrărilor de modernizare

dav

Sorina Popa

MESAGERUL HUNEDOREAN a militat şi insistat, în repetate rânduri, ba la premierul Orban, ba la ministrul Tătaru, iar acum la Vlad Voiculescu, pen­tru a da banii necesari pentru finalizarea pro­iec­tului de lucrări de reparaţii capital la Spitalul Ju­deţean de Urgenţă Deva. Asta, pentru ca hu­nedorenii să beneficieze de un spital modern şi utilat la cele mai înalte standarde. Iată că demersul nostru a avut succes.

A început în urmă cu 11 ani
Ieri, directorul executiv al DSP Hunedoara, Sebastian Mezei, a anunţat că “Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva va primi în acest an 20 de milioane de lei, de la Ministerul Sănătăţii, pentru continuarea lucrărilor de modernizare, suma fiind cea mai mare alocare bugetară din ultimii şase ani”. Cu alte cuvinte, ne îndreptăm serios spre terminarea lucrărilor la unitatea medical deveană.
Banii vor fi utilizaţi în cadrul Programului de reparaţii capitale şi modernizare al SJU Deva, care a început în urmă cu 11 ani şi a vizat, printre altele, construirea unui nou corp de clădire în care au fost mutate o parte din secţiile importante ale unităţii medicale.
De asemenea, pe vechiul pavilion al spitalului se lu­crează la un etaj în plus, în acest spaţiu urmând să fie mutată şi Secţia de pediatrie, care funcţio­nează acum într-o clădire veche de peste 100 de ani.
„Proiectul de modernizare la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva continuă şi în acest an urmare a alocărilor bugetare venite de la Guvernul României prin Ministerul Sănătăţii. DSP Hunedoara a solicitat, încă de anul trecut, Ministerului Sănătăţii sumele necesare continuării investiţiilor la Pro­gra­mul de reparaţii capitale şi modernizare la uni­tatea sanitară. Astăzi (n.r.-ieri) a fost alocată de la bugetul de stat suma de 20 milioane de lei (cea mai mare sumă din ultimii 6 ani) în vederea con­tinuării lucrărilor de modernizare la Spitalul Ju­de­ţean de Urgenţă Deva”, a precizat DSP Hunedoara.
Potrivit sursei citate, prin fondurile alocate de Ministerul Sănătăţii „se face un pas uriaş” în ve­derea finalizării lucrărilor începute din anul 2010 şi care au ca obiectiv creşterea calităţii serviciilor medicale şi a actului medical în cadrul SJU Deva.
„DSP Hunedoara, cu sprijinul Guvernului Ro­mâ­niei şi al Ministerului Sănătăţii, va continua aceste demersuri, astfel încât cetăţenii judeţului Hu­ne­doara să aibă parte de un act medical de calitate”, a menţionat directorul Sebastian Mezei.

Bani cu ţârâita
Proiectul de reparaţii capitale a Spitalului Ju­de­ţean de Urgenţă Deva a demarat în anul 2009 şi nici până acum nu e gata. Motivul? Finanţarea proastă, cu ţârâita. În aceste condiţii, construc­torul a fost nevoit să se adapteze situaţiilor ivite pe parcursul lucrărilor. Una peste alta, să spunem că în prezent avem executat 81 la sută din proiectul de reparaţii capitale a unităţii medicale devene, cea mai mare din judeţ.
Constructorul poate finaliza întreaga lucrare în doi ani, cu condiţia să primească şi finanţarea ne­cesară de la Ministerul Sănătăţii.

Secţii îngrămădite
Managerul spitalului devean, medicul Emil Stoica, a declarat pentru MESAGERUL HUNE­DO­REAN în urmă cu două luni că în prezent, mai multe secţii sunt comprimate, după ce partea veche a unităţii este în faza de reabilitare.
„Funcţionăm foarte greu aici. Pe lângă faptul că e nevoie de spaţiu între bolnavi, din cauza pandemiei, nu avem suficiente locuri în mai multe secţii. Am mutat din partea veche a spitalului secţii, ele funcţionează îngrămădite, că nu avem spa­ţiu. De exemplu, Secţiile ORL, Urologie şi Chi­rurgie sunt la 25 la sută din capacitate. Unii pa­cienţi sunt trimişi la spitale în Timişoara, nu că nu putem să-i tratăm la noi, ci pentru că nu avem paturi suficiente. Spitalul vechi este în lucru, tot. Dacă vin banii, atunci situaţia va fi cu totul alta. Pentru că se pot termina secţiile şi ne putem muta, rând pe rând, în spaţiul nou, reabilitat, mo­dernizat”, a declarat doctorul Emil Stoica, ma­nagerul spitalului judeţean
Revenind la situaţia lucrărilor de reabilitare şi mo­dernizare din spital, trebuie să spunem că 95 la sută din spitalul vechi este reabilitat. Noua Pe­diatrie este parţial finalizată, la fel Secţia de Chirurgie Generală şi Ortopedia. Sunt gata Secţia de Chirurgie Plastică, Neonatologie, Obstretică şi Ginecologie şi Farmacia.
În plus, Consiliul Judeţean Hunedoara finan­ţea­ză noul compartiment de incendiu aici, în valaore de 185.000 de lei. Iar Ministerul Sănătăţii mai are restanţe de două milioane de lei pentru lucrările executate.
Din calculele efectuate de constructor, mai este nevoie de 26 de milioane de lei pentru ca anul viitor să fie finalizată întreaga investiţie şi judeţul nostru să aibă, după mulţi ani, un spital ca în Occident. Pentru că, spun specialiştii, când va fi gata, unitatea sanitară va fi una din cele mai mo­derne, având dotări de ultimă generaţie.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Mai interesant ar fi sa publicati si cum se pot descurca in situatia actuala, pana ce vor avea acces la banii promisi, nu intereseaza doar cifrele.DEocamdata sunt multe persoane si nu numere, care mor, dorim sa fim informati despre ce masuri se iau IN ACEST MOMENT in spital pentru ca o persoana care ajunge aici sa fie salvata.Cred ca orice viata conteaza, de aceea avem alerta mondiala, pentru ca batranii de obicei , mor.Dar acesti oameni, daca ajung la spital,merita sa se incerce sa fie salvati, de aceea platesc o viata , pentru a putea beneficia de serviciul de sanatate !!!!
    Tatal meu a ajuns la timp la spitalul din DEVA pe 29 martie.Nu aveau locuri, dar raspundea bine la tratament, in Urgenta.Nu a avut nevoie sa fie intubat, dar desi prezenta semne vizibile de infarct, se pare ca nu se tine cont de nimic altceva decat daca au nevoie de intubare sau nu!!!!!Pentru ca nu era nevoie sa fie intubat , au decis sa_l transfere la Spitalul de Pneumologie, unde nu exista dotare cu aparatura din Urgente.Tatal meu a decedat pe 31 martie, noaptea, singur, cu doua asistente speriate alaturi, fara medic si fara aparatura atat de necesara in aceasta situatie, fara nici un familiar alaturi!!!Aceasta datorita neglijentei de a-l transfera , banuim ca doar pentru ca trebuiau sa faca loc altor persoane.Deci, de ce atata “galagie” pe motiv ca trebuie sa salvam batranii, cand sunt primii dati la o parte apoi, pentru ca existe persoane mai tinere care pot fi salvate????Nici macar nu avea nevoie sa fie intubat,deci nu lua locul nimanui, doar ca trebuia ca cineva sa se uite daca exista risc de infartc, orice medic stie ca acesta este adevaratul pericol , pt o persoana in varsta contagiata cu COVID.Mult mai grav ar fi, tocmai stiind ce va urma , sa fie trimis la un spital care nu are reanimare!!!!!!!.
    Domnilor, tatal meu a murit cu zile, cine se face raspunzator???No voia sa mearga la spital, dorea doar sa fie familia langa el, si sa i se aprinda o lumanare!!!!!Avand incredere in sistemul de sanatate , a fost dus la spital!!! Atunci, sa nu vorbim de trauma lui de a muri singur, sa nu vorbim de trauma familiei de a trebui sa-l ingroape asa cum nimeni nu si-ar dori, ca pe cineva care ar fi vinovat de acest virus ????
    Suntem satui de cifre care se pot falsifica, vrem dovezi reale cum ca se incearca salvarea fiecaruia dintrea aceste persoane!!!!
    A trecut un an de la izbucnirea pandemiei, sa intelegem ca va mai trece un an pana vor investi aceasta "uriasa suma de bani"??Cati morti mai sunt necesari inca, de ce aceasta "suma uriasa" nu se foloseste in acest moment pentru a mari numarul de paturi la ATI????

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o oră ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

6 ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

6 ore ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

7 ore ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

7 ore ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

7 ore ago