Categories: Reportaj

Vioara Stradivarius a fermecat publicul hunedorean

Natalia Bumbac

La sfârşitul săptămânii trecute, oraşul Hunedoara a fost gazda unui eveniment deosebit. Doi muzicieni de cel mai înalt nivel artistic, violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul rus Eduard Kunz, au susţinut un concert la Castelul Corvinilor. Spectacolul face parte din ediţia a VII-a a Turneului Naţional Stradivarius.

O călătorie pe culmile muzicii
Întreaga manifestare a purtat amprenta locului în care s-a desfăşurat. Spectatorii au fost întâmpinaţi de cavaleri şi domniţe îmbrăcaţi în straie medievale. Iar cei care au asistat la concert, au avut ocazia să asculte sunetul inedit al celebrei viori Stradivarius. O vioară veche de trei secole şi estimată la o valoare materială de peste un milion de euro. Piesa face parte din Patrimoniul Cultural al României şi este printre ultimele zece viori Stradivarius funcţionale din lume.
Concertul a cuprins lucrări din perioada interbelică ale renumitului compozitor rus Serghei Prokofiev. Călătoria în lumea sunetelor pe care ne-au oferit-o cei doi artişti a fost una cu totul excepţională. Duetul dintre pian şi vioară a fost asemenea unui dialog dintre doi prieteni, care s-au întâlnit pe scenă şi care îşi împărtăşesc cu pasiune experienţa muzicală pe care au acumulat-o de-a lungul anilor. De la primele sunete care au deschis concertul şi până la încheierea acestuia, cei doi muzicieni au cântat cu o intensitate de care doar artiştii desăvârşiţi sunt capabili.
Au fost momente în care cei din sală au rămas cu respiraţia tăiată din cauza ritmului interpretării, de la un urcuş la o cădere sau de la veselie la tristeţe. Profunzimea sunetului viorii, dar şi măiestria cu care Tomescu ştie să o mânuiască, au impresionat puternic audienţa. O experienţă cu totul aparte pe care cei prezenţi cu siguranţă nu o vor uita.

Au revenit de trei ori pe scenă
Aplauzele puternice i-a determinat pe cei doi artişti să revină de trei ori în faţa publicului. Pianistul rus Eduard Kunz, declarat de revista BBC Music Magazine ca unul dintre primii 10 mari pianişti ai lumii de mâine, ne-a mărturisit că i-a plăcut foarte mult la Hunedoara. Ne-a promis că va reveni cu siguranţă aici, deoarece de doi ani locuieşte în România, iar soţia acestuia este româncă. Despre concertul de la Castelul Corvinilor ne-a spus că: „Publicul a trebuit să asculte cu atenţie, deoarece programul este unul greu. Nu este simplu nici pentru noi, ne trebuie multă putere şi concentrare pentru a-l interpreta.”
Violonistul Alexandru Tomescu ne-a declarat că a fost extrem de impresionat de locul în care a susţinut concertul: “este pentru prima dată când vin cu vioara Stradivarius la Hunedoara, la Castelul Corvinilor, chiar am simţit încărcătura istorică a locului. Vorbeam cu Eduard înainte de concert, că n-ar fi exclus ca vioara asta să fi ajuns aici înainte, pe la 1750. Publicul a fost extrem de călduros, ne-a primit cu entuziasm. Ne-am bucurat să fim atât de aproape de spectatori şi sentimental, dar mai ales fizic, deoarece aici, în Sala Dietei, publicul a stat la un metru distanţă de artişti. Cei care au asistat la concert, au simţit toată energia şi toată trepidaţia muzicii lui Prokofiev. Drept dovadă am fost rechemaţi de trei ori pe scenă.”

Un fel de concluzii
Alexandru Tomescu a făcut un angajament atunci când i-a fost încredinţată vioara Stradivarius, în urma unui concurs organizat de Ministerul Culturii. Acesta a promis că va face posibil ca sunetul viorii să fie auzit de cât mai mulţi români. Promisiune pe care o onorează cu succes de fiecare dată când apare în faţa publicului. Tot el a susţinut că în România este loc pentru muzica de calitate. Iar  prezenţa numeroasă a spectatorilor la concertul de la Castelul Corvinilor, a demonstrat încă o dată acest lucru.

Mesagerul Hunedorean

Share
Published by
Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago