Viorel Răceanu a devenit Cetăţean de Onoare al Hunedoarei

Volodia Macovei

Ieri, la Hunedoara, consilierii locali au votat, în unanimitate, acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Hunedoarei lui Viorel Răceanu (foto, în dreapta), cel mai longeviv primar al municipiului, personalitate deosebită a istoriei acestor locuri.
O viaţă pentru Hunedoara
Pentru Hunedoara, Viorel Răceanu este deja simbol al anilor în care a crescut municipiul de pe Cerna. Cel mai longeviv primar al Hunedoarei, care a condus destinele urbei 18 ani, a trăit întreaga transformare a locurilor, este parte din devenirea istorică a municipiului.
În nota de fundamentare, viceprimarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu, aminteşte: „Vârful performanţei (lui Viorel Răceanu, n.r.) în administraţia publică locală avea să fie cunoscut şi recunoscut de cetăţenii hunedoreni după ianuarie 1961, dată la care este numit Preşedinte al Sfatului Popular al oraşului regional Hunedoara, funcţie similară primarului de astăzi. După cel de-al Doilea Război Mondial, Hunedoara a fost condusă, timp de 15 ani, de nouă primari. Ca edil al actualului municipiu Hunedoara, Viorel Răceanu avea să fie cel de-al 10-lea şi cel mai longeviv primar, de după 1945, până în prezent, fiind în slujba hunedorenilor până la 31 decembrie 1979”.
Un destin emblematic
Viorel Răceanu s-a născut în 11 iulie 1926, în satul Baia lui Crai, comuna Topliţa, plasa Hunedoara. El a absolvit şcoala primară în comuna natală, după care a lucrat ca ucenic la Uzinele de Fier-Hunedoara şi Mina Ghelari. În perioada 1946-1948, a condus echipa care a efectuat prima reparaţie capitală la tronsonul de cale ferată îngustă, Hunedoara-Reţişoara, dată în folosinţă în anul 1900. Între anii 1954-1961, a fost  Şef Şantier – „Construcţii Civile Trustul 4” şi ulterior, Director General în cadrul Regiunii Hunedoara, pentru construcţii, reţele apă, gaze, canal şi  electrificare. În această perioadă, a răspuns  de construcţia locuinţelor din zona cartierului O.M., a Casei de Cultură (1957), dar şi a electrificării în Regiunea Hunedoara. El a condus administrativ Hunedoara din 1961, până la sfârşitul lui 1979.
Foarte multe din marile realizări din Hunedoara poartă amprenta lui Viorel Răceanu. Din nefericire, vorba unui consilier local, Hunedoara secolului XXI nu pare capabilă nici măcar să păstreze ceea ce s-a făcut în acei ani în care Răceanu a condus destinele urbei.

MesagerulHunedorean

View Comments

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago