Viorel Sălan: „Am extins recunoaşterea meritelor pentru întregul sistem de apărare naţională”

Poliana Mardari

În interviul acordat cotidianului nostru, senatorul PSD de Hunedoara, Viorel Sălan (foto), iniţiator al unei legi reparatorii pentru cadrele militare, precizează cum a ajuns să iniţieze această lege şi cele mai importante prevederi ale ei.
– Recent, Parlamentul a adoptat legea pentru recunoaşterea drepturilor veteranilor, celor răniţi şi urmaşilor celor căzuţi la datorie. Ce ne puteţi spune despre acest act normativ?
– Am pornit iniţial de la sesizarea venită din partea unui cetăţean din Brad. Fiind militar în termen, acesta a rămas invalid ca urmare a unui accident ce a avut loc în poligonul de tragere, în timpul efectuării unor trageri cu muniţie de război. Invaliditatea fizică l-a împiedicat să ducă o viaţă normală şi a constituit mereu un obstacol dificil în încercarea de a se reintegra social. Am dorit mult să-l ajut cumva şi, după o atentă documentare în ceea ce priveşte cadrul juridic, am decis să mă implic în rezolvarea acestei situaţii.
Am constatat existenţa mai multor prevederi contradictorii în diferite acte normative şi am încercat alinierea lor. Multe texte de lege tratau în mod selectiv procedura de recunoaştere a meritelor personalului militar, limitând-o doar pentru cei cuprinşi în structura Ministerului Apărării Naţionale şi doar în cazul misiunilor desfăşurate în afara graniţelor ţării.
Tot din documentarea efectuată la Ministerul Afacerilor Interne a rezultat că din anul 1990 pe teritoriul naţional au fost răniţi/ au decedat 170 de militari, iar în afara graniţelor naţionale au fost răniţi/ au decedat patru militari. În ceea ce priveşte Ministerul Apărării Naţionale, în perioada similară, pe teritoriul naţional au fost răniţi/ au decedat 113 de militari, iar în afara graniţelor naţionale au fost răniţi/ au decedat 29 millitari.
Cu aceste argumente, am considerat corect ca în lege să fie cuprinse, pe de o parte, toate structurile din sistemul naţional de apărare şi, pe de altă parte, legea să includă şi misiunile desfăşurate pe teritoriul naţional, nu numai internaţional.
Am ţinut cont de asemenea de schimbările de fond apărute în Armata Română ca urmare a aderării României la NATO în 2004. Procesul de transformare într-o instituţie profesionistă este încheiat. Armata este acum un corp format din militari profesionişti şi deci nu mai există în prezent categoria “militar în termen”.
– Ce anume reglementează noua lege?
– Iniţiativa legislativă reglementează modalităţile de recunoaştere a meritelor personalului participant la acţiuni militare, misiuni şi operaţii pe teritoriul său în afara teritoriului statului român prin acordarea unor drepturi şi distincţii, precum şi crearea posibilităţii menţinerii, încadrării sau reîncadrării în structurile din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională. De asemenea, sunt prevăzute o serie de drepturi pentru militarii invalizi, cum ar fi posibilitatea de a beneficia de tratament de recuperare gratuit în instituţii medicale de profil sau de asistenţă pentru reconversie profesională şi reintegrare în muncă pentru invalizii de gradul III. Nu în ultimul rând, a fost prevăzută acordarea de sprijin pentru urmaşii celor decedaţi în acţiuni sau operaţiuni militare, pe teritoriul naţional sau în afara graniţelor ţării.
– Şi când anume se va pune în aplicare?
– Legea în forma în care a primit votul final al Camerei este în prezent la promulgare la Preşedintele României. Şi va intra în vigoare la 180 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago