Viorel Sălan: „Am inclus şi poliţiştii în legea privind recunoaşterea meritelor“

Parlamentul României şi-a reluat activitatea şi am solicitat câteva informaţii pe această temă de la senatorul PSD Viorel Sălan (foto).

Ce legi importante au fost adoptate la Senat în această săptămână?
Aş aminti mai întâi propunerea legislativă pentru recunoaşterea meritelor personalului din cadrul Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, participant la misiuni şi acţiuni militare sau la alte operaţiuni pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român, precum şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat. Am observat iniţial că alte legi aveau prevederi contradictorii faţă de acelaşi aspect şi mă refer aici la Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, Legea nr. 360/2002 privind statutul poliţistului, Legea nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici din Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Legea nr. 384/ 2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari. Toate aceste texte de lege tratau în mod selectiv procedura de recunoaştere a meritelor personalului militar, limitând-o doar pentru cei cuprinşi în structura Ministerului Apărării Naţionale şi doar în cazul misiunilor desfăşurate în afara graniţelor ţării. Prin amendamentele pe care le-am propus şi au fost adoptate, am inclus în textul legii şi cadrele militare şi poliţiştii din Ministerul Afacerilor Interne, şi militarii din SRI, SPP, STS şi SIE. Am extins de asemenea şi sfera de aplicare a legii şi asupra misiunilor efectuate pe teritoriul naţional. Am reuşit astfel să dăm o rezolvare legală şi pentru situaţia unui cetăţean din Brad care a avut de suferit în timpul efectuării stagiului militar.
O lege de interes este şi cea referitoare la pensile militare. Care sunt ultimele modificări adoptate în şedinţa de plen a Senatului României?
Au fost votate mai multe schimbări. În noul text de lege sunt cuprinse în continuare pensia de serviciu şi pensia anticipată, dar vârsta minimă în cazul pensionării anticipate creşte de la 47 de ani la 50 de ani. De asemenea, cei cărora starea de sănătate le permite îşi pot prelungi activitatea după pensionare cu trei până la cinci ani, beneficiind de un spor de 2 la sută pentru fiecare an lucrat suplimentar. Mai sunt şi alte modificări, dar acestea mi se par cele mai semnificative.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

15 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

20 de ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

20 de ore ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

20 de ore ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

20 de ore ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

20 de ore ago