Viorel Sălan: „Cea mai bună soluţie ar fi o lege de amnistie fiscală pentru toate aceste amenzi neconstituţionale”

Poliana Mardari

După deciziile Curţii Constituţionale a României referitoare la Ordonanţele de Urgenţă şi amenzile acordate cetăţenilor cu acest prilej, l-am abordat pe senatorul PSD de Hunedoara, Viorel Sălan (foto), solicitându-i să ne răspundă la câteva întrebări legate de acest subiect.

– Curtea Constituţională a decis că ordonanţa prin care guvernul a mărit amenzile în ultima lună, până la 20.000 de lei, este neconstituţională. Cum comentaţi acest fapt?
– Situaţia devenise aberantă. Prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 34/ 2020 declarată neconstituţională, guvernul a înserat sancţiuni contravenţionale complementare de o severitate fără precedent. De la începutul stării de urgenţă au fost date deja peste 310.000 de amenzi, în valoare de aproximativ 120 de milioane de euro. Astfel încât decizia Curţii Constituţionale era cumva previzibilă. PSD a atras atenţia încă de la momentul declarării stării de urgenţă şi de la apariţia primelor ordonanţe militare că drepturile fundamentale şi exerciţiul lor nu pot fi limitate decât prin lege. Spune foarte clar articolul nr. 53 din Constituţie – exerciţiul unor drepturi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune. Ştiu că la şedinţa Comisiei Juridice a fost o întreagă dezbatere pe acest subiect. În discuţiile de acolo s-a spus foarte clar că preşedintele României poate institui starea de urgenţă încuviinţată de Parlament, dar nu poate adăuga la această decizie de instituire a stării de urgenţă şi cadrul legal în care, ulterior, diverse instituţii trebuie să acţioneze.
De fapt, aşa cum a decis şi Curtea Constituţională, preşedintele Klaus Iohannis şi-a depăşit atribuţiile legale prin decretele emise pe timpul stării de urgenţă.

– Ce consecinţe directe are pentru cetăţenii obişnuiţi decizia Curţii Constituţionale vizavi de aceste amenzi?
– În mod sigur, oamenii s-au bucurat după ce CCR a decis că amenzile aplicate în conformitate cu OUG nr. 34/2020 sunt neconstituţionale, însă trebuie ştiut faptul că pot beneficia de efectele deciziei doar în anumite condiţii. Dacă ai fost amendat, trebuie să conteşti amenda în instanţă, respectând nişte paşi. Dacă nu o faci, vei fi bun de plată, chiar şi după apariţia deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial.
Decizia CCR nu duce la anularea din oficiu a proceselor-verbale aplicate de poliţişti, însă, după publicarea ei, dacă ai fost amendat vei avea şanse mult mai mari să câştigi cu contestaţia în instanţă. Ceea ce trebuie să faci este să ceri anularea procesului-verbal prin care ţi-a fost aplicată amenda de către poliţie/jandarmerie.

– Pot fi anulate toate amenzile aplicate pe perioada stării de urgenţă?
– CCR a găsit neconstituţională OUG nr. 34/2020 în ansamblul ei. Acest act normativ, care a majorat semnificativ amenzile acordate atât cetăţenilor, cât şi companiilor, a fost publicat pe 31 martie 2020 în Monitorul Oficial.
În acelaşi timp, a fost declarat neconstituţional şi art. 28 din OUG nr. 1/1999, care stabileşte amenzile pentru încălcarea regimului stării de urgenţă. Cum prevederile art. 28 din OUG nr.1/1999 existau şi înainte de intrarea în vigoare a OUG nr. 34/2020, interpretarea multor specialişti este că vor putea fi contestate toate amenzile aplicate în baza ordonanţelor militare, din 16 martie a.c.

– Dar, dacă oamenii vor începe să conteste amenzile, nu va fi blocată activitatea instanţelor?
– Într-adevăr, calea uzuală de contestare a unei amenzi este instanţa de judecată, dar când temeiul legal este declarat neconstituţional soluţia este mai degrabă la nivel de lege, pentru că altfel, sute de mii de oameni vor fi puşi pe drumuri în continuare, iar, pe cale de consecinţă, instanţele se vor bloca.
În această situaţie, cea mai bună soluţie ar fi o lege de amnistie fiscală pentru toate aceste amenzi care au fost aplicate până la momentul deciziei CCR. Cred că în perioada următoare va trebui adoptată o astfel de lege de amnistie fiscală.

– Tot săptămâna trecută CCR a mai emis un comunicat referitor la decizia CEDO în cazul Kovesi.
– Comunicatul respectiv i-a fost de fapt adresat preşedintelui Klaus Iohannis, care ceruse Curţii Constituţionale a României revizuirea deciziei în cazul Kovesi, încălcând norme de bază şi esenţiale ale dreptului.
În document i s-a explicat preşedintelui cât se poate de clar şi concis că deciziile Curţii sunt general obligatorii şi nu sunt supuse revizuirii. Iar prin această solicitare a fost atacată independenţa CCR şi a judecătorilor săi. Mai mult decât atât, Curtea a semnalat un fapt şi mai grav, acela că Preşedintele României şi prim-ministrul Guvernului folosesc într-un demers oficial argumente şi motive incomplete şi inexacte, ceea ce pune la îndoială comportamentul constituţional loial.

– Era de aşteptat o reacţie din partea lor…
– Reacţie a existat şi nu doar una singură. Pe de o parte, premierul Ludovic Orban a acuzat Curtea Constituţională că este de partea celor care încalcă legea şi că decizia este un îndemn la anarhie, guvernul fiind împiedicat astfel să apere sănătatea românilor. De partea cealaltă, preşedintele Klaus Iohannis a împărţit România în două categorii – cea orientată spre depăşirea crizei şi dezvoltarea României şi cea care vrea „să se întoarcă la corupţie, proastă guvernare şi ineficienţă”. De principiu, are dreptate, doar că în ultima perioadă am avut parte de suficiente exemple de “corupţie, proastă guvernare şi ineficienţă” din partea Guvernului Orban. Poate preşedintele a uitat că este acum la guvernare împreună cu “guvernul meu” şi că toate achiziţiile publice pe perioada decretării stării de urgenţă au fost făcute tot de către guvernul dumnealui. Tocmai din această cauză aşteptăm cu interes în Parlament să dezbatem raportul Guvernului Orban pentru modul în care a gestionat pandemia în România. De asemenea, sunt convins că, după încetarea stării de urgenţă, va fi înfiinţată şi o comisie parlamentară de anchetă pentru a verifica toate aceste achiziţii publice. Şi au fost semnalate în spaţiul public numeroase cazuri dubioase de astfel de contracte de achiziţii. Mai avem puţin de aşteptat.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Adică, noi care am stat în casă, am fost proști! Deștepti au fost cei care și-au bătut joc de polițiști și jandarmi.
    Ce rost a avut sacrificiul a milioane de români, care au respectat regulile? Nu era mai bine sa-i doara undeva si sa-și facă de cap? De ce amnistie pe amenzi? Ca să ne arate apoi la toti degetul acela?
    Sunteti om cu carte! Sincer, nu vă înțeleg!

  • Cea mai buna solutie e sa-ti taie pensia nesimtita pe care o ai domnule Salan

  • Dar chiar nu ai pic de rusine? Cei care au respectat regulile au fost prosti? Destepti au fost cei care au fecut scandal, au mintit referitor la tara din care vin, au imbolnavit oameni, au devastat locurile de carantinare. Astia merita tot respectul dle Salan?

  • Un general de carton care incaseaza si pensie nesimtit a si un salariu nesimtit si nemeritat. Din pacate sint multi ca el. Sa-ti fie rusine Salane. Huooooo

Recent Posts

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare în…

o oră ago

Se anunță falimente și în construcții

Dacă firmele din industria alimentară și agricultură atrag atenția că există riscul să fie scoase…

o oră ago

Presiuni sau slugărnicie la Primăria Vețel: Călin Marian folosește un document oficial pe post de „trofeu politic”

Senatorul „resturilor” PNL, Călin Marian, își arogă merite nejustificate într-o investiție privată, iar primăria VEȚEL…

3 zile ago

Cum functioneaza turneele de poker online

In prezent, la un cazino online mai poti juca si alte jocuri de noroc, nu…

o săptămână ago

Comunicat de presă

2 săptămâni ago

ANUNŢ

2 săptămâni ago