Politica si administratie

Viorel Sălan: „Explozia de la Crevedia a expus slăbiciuni grave în cazul intervenţiei salvatorilor”

Cel mai grav eveniment petrecut recent în România a fost tragedia de la Crevedia. Cu intenția de a solicita o pă­rere avizată, ne-am adresat pentru lă­muriri suplimentare deputatului Viorel Sălan, secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților.
– Ați fost comandantul de jandarmi al garnizoanei Hunedoara, cum vedeți din această perspectivă ceea ce s-a întâm­plat la Crevedia?
În primul rând, sunt alături de camarazii mei, pompieri, polițiști, jandarmi care au avut de suferit în urma dezastrului pro­dus la Crevedia și le doresc însănă­toșire grabnică. Salut totodată poziția și impli­carea premierului Marcel Ciolacu în ges­tionarea acestui tragic eveniment. A fost prezent în toate momentele cheie pen­tru a se asigura direct că toate activitățile se desfășoară bine. De ase­menea, sunt convins că instituțiile în drept își vor face treaba astfel încât să se afle adevărul, vinovații să răspundă în fața legii și să fie luate măsurile necesare pentru ca asemenea situații să nu se mai producă.

– Și totuși sunt atât de multe persoane rănite…
Din păcate, explozia de la Crevedia a expus slăbiciuni grave în cazul interven­ției salvatorilor. Este regretabil că au avut de suferit atâția oameni. Dar ceea ce mă îngrijorează cel mai mult este că din cele 58 de persoane afectate, 43 sunt din rândul forțelor de ordine: pompieri, poli­țiști și jandarmi. O situație similară a fost explozia de acum aproape 20 de ani de la Mihăilești. Atunci 18 persoane şi-au pierdut viaţa, printre care şi şapte pom­pieri şi doi jurnalişti, iar alte 13 victime au ajuns în stare gravă la spital.
Vinovaţi de producerea dezastrului de la Mihăileşti au fost reprezentanţii fir­melor care au asigurat transportul şi livrarea azotatului de amoniu. Aceştia au și fost condamnaţi la închisoare, cu exe­cutare, fiecare, şi la plata unor despă­gubiri.

– Ce anume v-a reținut atenția până acum la evenimentul de la Crevedia?
După părerea mea, sunt două aspecte ce trebuiesc avute în vedere și în mod sigur vor fi investigate de anchetatori. În primul rând, trebuie verificat dacă func­ționarea firmei respective s-a făcut res­pectând toate cerințele legale în vigoare. Și, în al doilea rând, trebuie analizat și evaluat riguros dacă intervenția salvato­rilor s-a făcut cu respectarea procedu­rilor specifice. Pentru mine, un indiciu clar în acest sens este faptul că numărul cel mai mare al persoanelor afectate provine din rândul forțelor de ordine.

– Am putea trage o concluzie de aici?
Seria de evenimente grave ce au avut loc în ultima perioadă și mai multe aspecte devenite publice ar putea duce și la concluzia că există carențe la nivelul managementului și al pregătirii profesio­nale a cadrelor din structurile de apărare, ordine publică. Și o spun în calitate de slujitor al legii, de fost comandant al garni­zoanei Hunedoara pe o perioadă de peste 22 de ani, dar și în calitate de secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților.

– Ne puteți oferi și un argument în acest sens?
Da. În prezent, sunt în plină desfășurare examene de admintere în instituțiile de învățământ pentru formarea maiștrilor militari, subofițerilor și agenților din MApN și MAI, iar semnalele pe care le-am primit până în acest moment sunt foarte îngrijorătoare. În unele instituții de învățământ, după derularea probelor sportive și înaintea probelor scrise, numărul candidaților rămași în concurs acoperă doar 25% din numărul locurilor scoase la concurs. Aceasta înseamnă că, în final, numărul celor admiși în anul școlar 2023-2024 nu va acoperi nici pe departe necesitățile de personal preco­nizate, ceea ce va agrava criza de perso­nal deja existentă.

– Ce intenționați să faceți?
Neapărat, după finalizarea admiterii și anunțarea rezultatelor finale, intenționez să mă adresez conducerii celor două ministere pentru a vedea exact care este situația ocupării locurilor,să evaluăm împreună consecințele pe termen me­diu, să vedem ce s-a întâmplat de fapt pentru a găsi cauzele și a identifica soluții adecvate, inclusiv de ordin legislativ.

Poliana Mardari

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat cârcotașii ăștia cărora nu le sca­pă nimic că un examen pentru un post…

3 ore ago

Bulina albă

Liviu Simedroni, primarul din Răchitova Pentru că își încheie mandatul cu fruntea sus, reușind, de-a…

3 ore ago

Bulina neagră

Dragoș C., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de…

3 ore ago

COMUNICAT DE PRESĂ

În perioada 18-19 septembrie 2024, doamna Natalia-Elena Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse,…

3 ore ago

Zeci de pompieri hunedoreni au pornit spre zonele inundate

Un număr de 32 de pompieri hune­do­reni au pornit spre zonele afectate de inundații din…

4 ore ago

Cum a ajuns un tânăr de 27 de ani să moară după administrarea vaccinului anti-COVID. Sângerări și cheaguri în creier

O anchetă privind moartea unui tânăr din cauza unui cheag de sânge apărut pe fondul…

4 ore ago