Viorel Sălan: În 2016, nimeni nu a protestat când Guvernul Cioloş a schimbat Codul penal prin ordonanţă de urgenţă, ocolind parlamentul
Senatorul PSD de Hunedoara Viorel Sălan (foto) s-a referit pe scurt la modificările aduse Legilor Justiţiei, contestate de unii şi aplaudate de alţii.
– Domnule senator Viorel Sălan, ne puteţi enumera câteva modificări prevăzute în pachetul Legilor Justiţiei pe care le apreciaţi că fiind relevante?
– În primul rând, mi se pare esenţială stabilirea unui termen de redactare a hotărârii judecătoreşti de maximum 30 de zile de la data pronunţării, care se poate prelungi, în anumite condiţii, pentru a se evita tergiversările procesuale de până acum. De asemenea, mi se pare o prevedere extrem de importantă înfiinţarea, în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a Direcţiei pentru Investigarea Infracţiunilor Săvârşite de Judecători şi Procurori. Aceasta urmează să aibă competenţa de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori şi sunt absolut convins că înfiinţarea ei va aduce un plus de responsabilizare. Introducerea obligativităţii examenului de promovare pe funcţii ale procurorilor este tot o măsură de reformare a sistemului în sensul promovării competenţei profesionale. Nu în ultimul rând, transformarea Inspecţiei Judiciare într-o instituţie autonomă, pentru a asigura principiul independenţei faţă de celelalte puteri ale statului, reprezintă o ajustare necesară a sistemului de justiţie. Mai sunt desigur, multe altele, dar acestea reflectă pentru mine o aliniere obligatorie din punct de vedere juridic la cadrul european.
– Codul penal a mai fost modificat şi în urmă cu doi ani, prin ordonanţa de urgenţă, dar atunci nu a contestat nimeni această procedură?
– Este foarte adevărat. În 2016, Guvernul Dacian Cioloş a dat o ordonanţă de urgenţă prin care a schimbat simultan şi Codul penal, şi Codul de procedură penală, şi Legea de organizare judiciară, şi Legea privind funcţionarea DIICOT, şi Legea de funcţionare a SRI. Şi nimeni nu a protestat. Au fost modificate 13 articole din Codul Penal şi alte 101 din Codul de Procedură Penală. Şi nimeni nu a contestat faptul că se ocolea astfel în mod cu totul evident procedura legislativă parlamentară. Nimeni nu a contestat faptul că nu a existat nici un fel de dezbatere publică. Totul a fost făcut foarte rapid. Ba mai mult, ordonanţa a fost adoptată în condiţiile în care Dacian Cioloş susţinea contrariul, afirmând tocmai că trebuie evitat să fie date ordonanţe de urgenţă pe subiecte ce trebuie dezbătute în parlament. Deci, personal, faptul că procesul legislativ şi-a urmat cursul mi se pare lucrul cel mai important.
Guvernul Cioloș a schmbat codul penal ca să-și scape președintele de partid și pe ei de pușcărie?Băi neam de hoți și corupți stați în banca voastră,oricum în timp vă mănâncă pușcaria pe toți care ați încălcat legea………….
Pai bine mai comunist jegos si nesimtit,atunci s-au schimbat legi ca se se scape pe ei de puscarie,ca acum?!?!?!?F…i neamu ala penal de jegosi si ordinari….o sa vina si nota de plata candva…..