Viorel Sălan: “Noi, românii, suntem foarte ataşaţi de ideea de familie tradiţională”
Senatorul PSD de Hunedoara, Viorel Sălan (foto), ne-a acordat un scurt interviu referitor la proiectul legislativ de modificare a Constituţiei, aflat pe rolul parlamentului.
– În ce stadiu se află în prezent proiectul legislativ privind organizarea unui Referendum în vederea revizuirii Constituţiei?
Chiar din a doua zi a noii sesiuni parlamentare, proiectul a intrat în dezbaterea comună a Comisiei juridice şi a Comisiei pentru constituţionalitate din cadrul Senatului şi a fost adoptat un raport favorabil pentru propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei, cu 12 voturi „pentru“ şi cinci abţineri. Pentru a căpăta o dimensiune despre cât de importantă pentru cetăţeni este această iniţiativă, doresc să vă spun că la Comisia pentru constituţionalitate s-a primit un număr de 26 de petiţii referitoare la demersul celor trei milioane de cetăţeni şi al celor nu mai puţin de 1.000 de organizaţii neguvernamentale care au iniţiat acest demers. Membrii Comisiei au tratat cu maximă atenţie această solicitare şi decizia finală recunoaşte căsătoria ca fiind cea mai importantă instituţie socială a noastră.
– Care a fost cel mai important argument în favoarea proiectului, din punctul dumneavoastră de vedere?
Am fost şi suntem un popor care a trecut prin istorie sprijinindu-ne identitatea naţională pe un set de valori stabile, în care familia tradiţională a fost mereu pe primul loc. Noi, românii, suntem foarte ataşaţi de ideea de familie tradiţională şi am considerat mereu că o relaţie stabilă este importantă pentru a fi fericit. Socotim de asemenea că iubirea este cea mai importantă condiţie ce trebuie îndeplinită pentru ca o căsătorie să fie fericită. Poate că este o viziune uşor romantică. Suntem însă şi realişti. Socotim că iubirea dintre soţi trebuie dublată de încredere şi sprijin reciproc, respect şi înţelegere reciprocă, fidelitate. Toate aceste consideraţii m-au făcut să votez în favoarea adoptării acestei iniţiative.
– Există voci care susţin că tot acest demers este doar o acţiune de marketing politic pentru PSD.
În primul rând, din punct de vedere legal, ar fi fost sfidător să ignorăm pur şi simplu trei milioane de cetăţeni care au semnat în favoarea acestei legi. Răspunsul firesc era să găsim cea mai bună alternativă ca să dăm curs acestei solicitări. Ceea ce am şi făcut. În al doilea rând, privind cu atenţie schimbările de mentalitate ale perioadei prin care trecem acum, putem înţelege că numărul mare de semnături exprimă de fapt o teamă nelămurită faţă de ceea ce oamenii percep ca fiind un periculos declin moral în plan social. Libertinismul moravurilor pare să fi devenit o falsă măsură a emancipării personale. Această confuzie pare să se propage din ce în ce mai mult, cu fiecare zi, iar copiii rămân cei mai expuşi şi vulnerabili. În acest context, părinţii vor un sprijin legal suficient de puternic pentru a face faţă acestei situaţii care nu este deloc simplă.