Viorel Sălan: „Oamenii vor putea fi despăgubiţi pentru pagubele produse de animale sălbatice periculoase”

      Cum de o vreme încoace s-au înregistrat tot mai multe cazuri de distrugeri provocate de animalele sălbatice, mistreţi, urşi, gospodăriilor populaţiei din zonele montane şi cele apropiate de păduri, am solicitat un punct de vedere senatorului PSD Viorel Sălan (foto),vicepreşedintele Comisiei pentru constituţionalitate şi membru în Comisia pentru apărare,ordine publică şi siguranţa naţională din Senatul României.
– În ultima perioadă, apar din ce în ce mai des plângeri venite din partea unor cetăţeni ale căror proprietăţi au suferit distrugeri importante din partea animalelor sălbatice periculoase. Ce cunoaşteţi despre acest fel de circumstanţe?
– Da, este adevărat. Am primit şi la biroul parlamentar teritorial de la Orăştie o astfel de sesizare. Mistreţii au distrus cultura de porumb a unui cetăţean din comuna Balşa, deşi proprietarul ne-a relatat că terenul respectiv este parţial împrejmuit cu gard electric, dar care nu a putut opri animalele să intre. Omul dorea să afle dacă poate fi despăgubit pentru pierderile constatate.
L-am putut lămuri că există în prezent o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006. Au fost depuse pentru acest proiect o serie de amendamente care se află în procedură de evaluare la comisiile de specialitate ale Senatului. Una dintre modificările propuse se referă chiar la această posibilitate. Noua reglementare prevede că pentru pagubele produse de către exemplarele de interes din fauna cinegetică se pot acorda despăgubiri. Procedura prevede, în mod esenţial, ca stabilirea pagubelor şi a răspunderii civile să se efectueze de către o comisie, în maximum 72 de ore de la depunderea cererii scrise de către persoana păgubită. Iar plata să se facă în maximum 30 de zile de la emiterea deciziei de plată de către conducătorul structurilor teritoriale de specialitate ale autorităţii centrale care răspunde de vânătoare sau pentru protecţia mediului, în funcţie de domeniul de competenţă.
– Ce altă modificare importantă a mai fost propusă pentru acest proiect de lege?
Am depus şi eu un amendament la Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006. Prima mea iniţiativă legislativă, devenită Legea nr. 212/10.11.2017, oferea responsabilităţi sporite jandarmeriei în ceea ce priveşte posibilitatea de a interveni cu tranchilizante în situaţiile în care animalele sălbatice devin periculoase pentru oameni sau pentru bunurile lor. Din acest motiv se impunea în mod necesar şi modificarea definiţiei vânătorii din Legea nr. 407/ 2006, pentru ca misiunile de acest fel ale jandarmilor să nu poată fi interpretate ca fiind infracţiuni. Schimbarea pe care o propun se referă tocmai la reglementarea acestui aspect juridic.
Şi, constatăm cu toţii că numărul întâlnirilor între oameni şi animale sălbatice primejdioase nu s-a diminuat în ultimii ani, ci, dimpotrivă, a crescut.(Poliana Mardari)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că o duduie, cu un sa­lariu net de vreo 8.000 de lei,…

6 ore ago

Bine ai revenit, Donald Trump! Președintele SUA își preia mandatul săptămâna viitoare

Peste câteva zile, Donald Trump își preia mandatul de președinte al SUA. Peste câteva zile,…

7 ore ago

Bulina albă

Mircea Rotea, pompier la Detașamentul de pompieri Deva Pentru că a intervenit, fiind în timpul…

7 ore ago

Bulina neagră

Claudia N., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost trimisă în judecată pentru infracțiunea de…

7 ore ago

Polițiști puși la zid de proprietarul unei pensiuni turistice

Hunedoreanul a cerut intervenția polițiștilor după ce mai mulți cetățeni olandezi s-au încăierat la o…

7 ore ago

Recidivist acuzat că a furat dintr-un magazin scutece pentru bebeluși

Tânărul aflat în arest preventiv a fost închis de mai multe ori pentru furturi, iar…

7 ore ago