Viorel Sălan: Reabilitarea economică şi socială a meseriilor rămâne o prioritate pentru PSD
Senatul a adoptat proiectul de lege prin care elevii de la şcolile cu formă de învăţământ profesional şi tehnic vor putea primi masă şi cazare gratuită, pe toată perioada studiilor, care durează trei ani. În textul amendamentului votat, se prevede că fondurile necesare acoperirii cheltuielilor pentru cazarea şi masa acestora se pot asigura din bugetele locale sau de la consiliile judeţene prin decizii proprii. Propunerea a fost aprobată cu 91 voturi „pentru“, două abţineri şi un singur vot „împotrivă“, fiind sprijinită şi de parlamentari din PNL, UDMR, PMP şi USR.
„Educaţia este o prioritate naţională pentru Partidul Social Democrat. De aceea, prin programul de guvernare, PSD şi-a propus revalorizarea învăţământului profesional şi tehnic, flexibilizarea sistemului prin oferirea posibilităţilor de a urma mai multe calificări care să asigure acces pe piaţa muncii. Pachetul social pentru educaţie, dezvoltarea educaţiei timpurii, programe de antreprenoriat de la şcoala primară până la universitate, organizarea de concursuri antreprenoriale pentru ca tinerii să-şi valorifice creativitatea şi să se adapteze mai uşor – toate acestea sunt câteva dintre măsurile pe care guvernul trebuie să le aplice în cotinuare. Parlamentul României s-a raliat acestei direcţii de acţiune politică. Legea votată în plenul Senatului reprezintă un răspuns adaptat la realitatea pe care o trăim. De cele mai multe ori, copiii care se îndreaptă spre învăţământul profesional provin din familii cu posibilităţi financiare foarte reduse. Şi am dorit astfel să-i sprijinim în mod concret şi, în acelaşi timp, să îi încurajăm să nu abandoneze şcoala“, ne-a declarat senatorul PSD Viorel Sălan (foto).
Mai există însă un aspect de luat în seamă. Deşi, începând din 2014, există o preocupare permanentă a guvernelor de a reforma învăţământul profesional pentru a scădea şomajul în rândul tinerilor cu puţină şcoală şi competenţe scăzute, mentalităţile se schimbă cel mai greu. Din păcate, meseria nu are încă prestigiu în percepţia multor români.
„Reabilitarea socială a şcolii profesionale trebuie continuată în mod cert. Trebuie schimbată percepţia oamenilor asupra meseriilor. Diploma de calificare profesională ar trebui să fie respectată ca şi o diplomă universitară, pentru că, până la urmă, ceea ce contează cu adevărat este să fii în primul rând un bun profesionist“, a adăugat senatorul PSD.
Senatul a fost for decizional, legea urmând să fie trimisă la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.