Politica si administratie

Viorel Sălan: Respectul şi consideraţia acordată bătrânilor reprezintă cel mai bun indiciu al nivelului de maturitate şi de civilizaţie al unei naţiuni

Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a controlat, în perioada 10-16 iulie 2023, după izbucnirea scandalului „azilelor groazei” 2.681 de servicii sociale. În urma controalelor autorităţilor, un număr semnificativ de centre pen­tru vârstnici, persoane cu dizabilităţi sau copii au fost închise sau li s-a suspendat activitatea. Am dorit să abordăm acest subiect extrem de actual împreună cu Viorel Sălan, parlamentar PSD, secretar al Co­misiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor.

– Realitatea recentă ne-a arătat tuturor cât de vulnerabili devin se­niorii României pe măsură ce îna­in­tează în vârstă. Ce părere aveți des­pre toate câte s-au întâmplat?
– Vârsta a treia vine cu multe pro­vocări. Seniorii români se confruntă atât cu griji materiale, dar și cu o mare durere sufletească care le afectează starea de sănătate: singurătatea. Este un fapt constatat că pentru marea majoritate a vârstnicilor o zi obișnuită înseamnă activități în interiorul casei. Iar circa jumătate dintre ei nu bene­fi­ciază de sprijin din partea apropiaților sau comunității, nu au cu cine să schimbe o vorbă sau pe cine să se bazeze la nevoie. În același timp, singurătatea le afectează nu numai calitatea vieții dar și starea generală de sănătate. Poate crește riscul unui atac vascular cerebral, se pot dez­volta boli coronariene sau de hiper­ten­siune arterială. Anxietatea și de­presia se numără și ele printre efec­tele singurătății prelungite.

– Ce lipsește societății românești de azi pentru a înțelege valoarea și ne­cesitatea de a-și ajuta seniorii?
– Ar trebui să ne reamintim că se­niorii României sunt în primul rând bunicii și părinții noștri. Ar trebui să ne reamintim de modelele de viață pe care le-am primit de la ei. Indiferent de vârstă şi problemele de sănătate, ei sunt cei care, în fiecare familie şi comunitate, ne sunt exemple de viaţă, oferindu-ne echilibru, căldură sufletească şi înţelepciune. Per­soa­ne­le în etate sunt un adevărat ex­emplu pentru întreaga societate, atât prin experienţa de viaţă bogată, ma­turitatea gândirii, cât și prin valori morale, voinţă puternică și dragoste de viaţă. Condamnarea la singurătate şi izolare în tristeţe a persoanelor trecute de 65 ani reprezintă de fapt o mentalitate deficitară a societăţii româneşti. “Seniorii cetăţii” sunt pur şi simplu uitaţi, iar bătrâneţea devine un stigmat, când ar trebui să re­pre­zinte doar o etapă firească din viaţa unui om. Este nevoie să schimbăm această mentalitate. Respectul şi consideraţia acordată bătrânilor re­prezintă cel mai bun indiciu al nivelului de maturitate şi de civilizaţie al unei naţiuni.

– Ce soluție vedeți pentru viitor?
– Izolarea socială este foarte tristă pentru bătrâni, pentru cei nevoiași, pentru cei abandonați de familie sau pen­tru cei instituționalizați. Spre aces­te categorii este necesar că societatea să-și îndrepte mai mult atenția. Este evident că şi în această zonă sunt multe instituții de stat, or­ganizații neguvernamentale şi firme private care îşi fac treaba cu pro­fesionalism şi dedicare. Cunosc direct și pot să dau de exemplu fară ezitare, Centrul Rezidențial pentru Vârstnici din Orăștie. Instituția este în administrarea Primăriei Municipiului Orăștie și asigură în regim insti­tu­ţio­nalizat condiţii corespunzătoare de cazare, hrană, îngrijire personală şi medicală, activităţi de ergoterapie şi de petrecere a timpului liber, asis­tenţă socială şi psihologică. Per­so­nalul este format din oameni valoroşi şi empatici care găsesc întotdeauna atât soluţii cât şi o vorbă de alinare pen­tru aceste categorii. Când vezi că există și astfel de locuri, rămâi cu spe­ranţa că o schimbare în bine este me­reu posibilă. (Poliana Mardari)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura