Viperele au ieşit mai repede din hibernare în acest an, motiv pentru care pot fi întâlnite pe cărările de munte sau pe diferite stânci unde se încălzesc la soare, atenţionează salvamontiştii din Hunedoara, care precizează însă că acestea nu atacă omul decât dacă sunt provocate sau călcate din greşeală.
Să nu le deranjeze
„Viperele trebuie evitate atunci când sunt întâlnite pe traseele de munte sau se încălzesc la soare pe stânci. Ele nu atacă omul, doar dacă sunt călcate din greşeală sau sunt provocate. De aceea, le recomandăm turiştilor să se încalţe cu bocanci de munte, să poarte un pantalon lung sau să aibă parazăpezi de vară care să le acopere piciorul şi să-i protejeze în cazul unei muşcături accidentale”, a declarat şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.
Potrivit acestuia, este bine ca oamenii să nu încerce să facă fotografii cu viperele sau să le deranjeze în locurile în care le-au întâlnit.
„În toate cazurile de muşcături de viperă la care am fost solicitaţi în ultimii ani, şi au fost circa 20 de asemenea solicitări, victimele erau persoane care au fost muşcate de mâini. De aici se poate deduce că acele persoane ori au încercat să atingă viperele ori chiar au vrut să facă fotografii cu ele”, a precizat Bodean.
Specialiştii avertizează că excursioniştii trebuie să cunoască modalităţile prin care pot fi prevenite muşcăturile de vipere şi primele măsuri de prim-ajutor care se impun în cazul unui asemenea incident.
Astfel, muşcăturile de viperă impun administrarea de urgenţă a unui ser antiviperin, motiv pentru care se recomandă transportarea urgentă a victimei la spital, dacă este posibil cu o ambulanţă.
Cost mare
Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva şi Spitalul Municipal Hunedoara dispun de doze de ser antiviperin la Unitatea de Primiri Urgenţe.
„Avem cinci doze de ser antiviperin la Urgenţă, mai ales că la spitalul din Deva se primesc cazuri din tot judeţul. Chiar dacă termenul de valabilitate al unei fiole este relativ scurt şi costul mare, nu putem rămâne fără ser antiviperin”, a menţionat, pentru AGERPRES, directorul medical al SJU Deva, dr. Lucian Miron.
În judeţul Hunedoara vipera comună a fost semnalată în mai multe zone, cum ar fi: Dealul Cetăţii Deva, Rezervaţia ştiinţifică Gemenele din Parcul Naţional Retezat, Cetatea Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei sau Defileul Jiului. (A.N.)
Vorbesc cârcotașii că un personaj de la noi, mare și tare de la o vreme,…
Dorin Gligor, directorul general al Apa Prod Pentru că Apa Prod SA a semnat contractul…
Florin O., din municipiul Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată, împreună cu alți…
Mai mulți experți în domeniul riscurilor globale au avertizat că omenirea ar trebui să își…
Polițiștii, din nou la datorie! Ei au efectuat o razie pentru asigurarea unui climat de…
Individul a reușit cu ajutorul unei foste iubite să fure conturile de pe rețelele sociale…