Cristina Ghenea
În urmă cu patru ani, mai precis în octombrie 2007, premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, a făcut publică intenţia construirii unei noi centrale nucleare în România. Cinci localităţi din judeţul Hunedoara sunt pe lista locaţiilor propuse pentru amplasarea noii centrale nuclearelectrice, potrivit studiului făcut de specialiştii de la CITON Bucureşti (Sucursala de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare, membră a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare).
Statul român a plătit câteva sute de mii de euro pentru studiul care a început în anul 2008 şi care a stabilit o listă cu 102 localităţi din ţară, posibile locuri în care ar putea fi construită centrala atomică. Majoritatea dintre acestea sunt în nordul, centrul şi sudul Transilvaniei, respectiv pe Valea Someşului, Valea Mureşului şi Valea Oltului. Harta posibilelor locaţii nu a fost făcută publică de autorităţi, însă organizaţia mondială Greenpeace a câştigat în instanţă desecretizarea acesteia. Pe lista respectivă se află şi localităţile hunedorene Aurel Vlaicu, Mărtineşti, Sântandrei, Brănişca şi Cristur, ca potenţiale locaţii ale viitoarei centrale nucleare.
Veste – bombă pentru edilii hunedoreni
„Populaţia nu a fost întrebată dacă doreşte o nouă centrală nucleară, aşa cum prevăd normele internaţionale şi legislaţia noastră. Am contactat primăriile tuturor celor 102 de localităţi şi am aflat că oamenii de acolo nu au fost informaţi despre această iniţiativă şi că nu doresc construirea unor reactoare nucleare în vecinătate”, a declarat coordonatorul de campanii în cadrul Greenpeace România, Ionuţ Cepraga, în comunicatul făcut public. Într-adevăr, din cele cinci localităţi hunedorene propuse pentru construirea centralei, în nici una dintre acestea, localnicii, precum nici edilii locali, nu au fost consultaţi. Primarii celor cinci localităţi au confirmat redacţiei MESAGERULUI HUNEDOREAN, că, în afară de cei de la Greenpeace, nimeni nu a deschis subiectul legat de centralele nucleare şi, mai mult, surprinşi fiind de o astfel de posibilitate, edilii spun că se opun cu vehemenţă ideii. „Sântandreiul este departe de a îndeplini condiţiile necesare pentru construirea unei centrale nucleare. Nici eu, nici locuitorii din Sântandrei nu am fost consultaţi, iar personal, consider că această idee nu-şi are locul, sunt total împotrivă”, a declarat Petru Păun Jura, primarul oraşului Simeria.
Cum explică situaţia cei de la CITON
Contactată de MESAGERUL HUNEDOREAN, Rodica Nicolae, inginer geolog în cadrul CITON Bucureşti, a declarat că „cele 102 localităţi de pe harta făcută publică de cei de la Greenpeace, sunt locaţii evaluate de mai bine de 30 de ani, pentru amplasamentul unei centrale nucleare. Asta înseamnă că judeţul Hunedoara s-a aflat în atenţia specialiştilor şi în momentul în care s-a dorit construirea primei centrale atomice din România, care în cele din urmă, a fost stabilită la Cernavodă”. De asemenea, Rodica Nicolae scuză faptul că populaţia nu a fost informată, prin ideea că „un astfel de studiu este un proiect pe termen lung, care trebuie desfăşurat în mai multe etape. Prima etapă, cea în care au fost evaluate cele 102 locaţii, este doar un început, în urma căruia au fost selectate o parte dintre aceste locaţii, acestea vor fi supuse unui alt studiu bazat pe criterii şi mai riguroase, şi din nou se va alege, şi astfel, în momentul în care este stabilită o listă de cinci sau 10 locaţii propuse, în mod obligatoriu, consultarea populaţiei va fi unul dintre criteriile impuse”. Cât despre lista posibilelor amplasamente, întocmită după studiul desfăşurat în cele 102 locaţii, aceasta este ţinută secretă de către autorităţile naţionale. Totuşi, reprezentanta CITON Bucureşti a precizat, cu o oarecare ezitare, că „nu ştie sigur, dar nu-şi aminteşte ca judeţul Hunedoara să intre în discuţie”.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…