Reprezentanţii Ministerului Culturii au întocmit un proiect de lege denumit Codul Patrimoniului Naţional, care urmează a fi supus dezbaterii publice în perioada următoare. Anunţul a fost făcut ieri, la Deva, de Csilla Hegedus (foto), secretar de stat în Ministerul Culturii, motivând prin faptul că a ales Hunedoara pentru a lansa această informaţie, deoarece este judeţul cu cel mai complex patrimoniu cultural.
O lege unitară care să funcţioneze
Aşa cum a afirmat reprezentantul Ministerului Culturii, Codul Patrimoniului Naţional va fi o lege unitară care va aduce reglementări clare în ceea ce priveşte administrarea valorilor ce fac parte din Patrimoniul Naţional. Noul proiect a fost întocmit prin corelarea legilor existente, dar şi prin consultarea comisiilor de specialitate şi a celor calificaţi în acest domeniu. „Dorim să îmbunătăţim cu acest Cod al Patrimoniului ceea ce nu a funcţionat în legile existente şi dorim să vedem cum putem colabora cu instituţiile responsabile şi cu cei direct vizaţi de acest domeniu. Noi considerăm că Patrimoniul cultural este o sursă de dezvoltare şi dorim să oferim sprijin pentru ca acesta să poată fi pus în valoare şi să poată deveni o sursă de dezvoltare”, a afirmat Csilla Hegedus.
Sancţiuni pentru proprietarii clădirilor istorice neîngrijite
Pe de altă parte, în Codul Patrimoniului sunt trecute şi o serie de sancţiuni faţă de proprietarii monumentelor arhitecturale care au fost lăsate să se degradeze sau nu au fost îngrijite adecvat. „Proiectul de lege întocmit de noi se ocupă de tot Patrimoniul Cultural Naţional al României, de la cel construit, mobil, la patrimoniul arheologic, dar şi la cel imaterial sau spiritual. Ne propunem să ajutăm proprietarii acestor elemente de patrimoniu, pentru a le proteja şi pentru a le valorifica în folosul cetăţenilor acestei ţări, dar am prevăzut şi sancţiuni atunci când acest patrimoniu este distrus cu bună ştiinţă, sancţiuni care pot duce până la expropriere”, a subliniat reprezentantul Ministerului Culturii.
De asemenea, aşa cum a afirmat Csilla Hegedus, mai este nevoie şi de un inventar al bunurilor ce fac parte din Patrimoniul Naţional, deoarece nu există o listă unitară pe care fiecare cetăţean ar putea să o consulte.
Guvernul a stabilit data alegerilor prezidenţiale, pe 4 și 18 mai 2025. Perioada electorală începe…
Vorbesc gurile rele că un personaj de la noi vrea cu tot dinadinsul să ajungă…
Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, a fost ales, ieri, vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România…
Geanina Ianc, directorul general al DGASPC Hunedoara Pentru că răspunde întotdeauna la solicitările cetățenilor, fiind…
M.P., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată, deveanul fiind acuzat de…
În contextul actual al amenințărilor cibernetice, Poliția Română a identificat o tendință de înșelăciune care…