Adriana Năstase
Construcția unui nod rutier la Sântuhalm, pe Autostrada A1 Deva – Sibiu, este așteptată de ani buni. Deși s-a vorbit mult de acest proiect, care ar aduce multe avantaje județului, lucrurile s-au oprit la un moment dat și nimeni nu a mai spus nimic. Însă, surpriză!
Cu excepția gazului metan, toate condițiile
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat încă de anul trecut că va începe construcția a şase noi noduri rutiere pe Autostrăzile A1 şi A3, la Cugir, Sântuhalm, Recaş, Bethausen, Cruceni şi Spinuş. Proiectul tehnic este estimat la peste 2,1 milioane de lei şi ar putea fi realizat în 14 luni, cu finanţare externă nerambursabilă. CNAIR a semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Tehnic de Execuție necesare realizării celor șase noduri rutiere.
Urcarea pe autostradă se va face din zona Sântuhalm, pe terenul unde pe vremuri funcționau serele. Iar coborârea de pe A1 se va face pe teritoriul comunei Hărău.
Primarul Devei, Florin Oancea, susține că realizarea acestui nod rutier reprezintă un pas spre o dezvoltare și mai mare a zonei.
Se pierdeau banii pentru toată investiția
Interesul pentru un nod rutier la Sântuhalm a crescut în timpul construcţiei tronsonului Deva – Simeria Veche, de circa 15 kilometri, inaugurat la sfârşitul anului 2012. De atunci, mai mulţi parlamentari şi primari hunedoreni şi-au manifestat susţinerea pentru un astfel de proiect, însă investiţia nu mai putea fi realizată cu fondurile europene alocate construcţiei autostrăzii. Modificările traseelor autostrăzii, înainte de finalizarea proiectului, ar fi putut conduce la pierderea întregii finanţări pentru aceasta. Din 2012, a fost deschis circulaţiei nodul rutier al A1 de la Simeria Veche, aflat la circa 10 kilometri de municipiul Deva, pe DN 7. În 2019 a fost deschis traficului şi nodul rutier al A1 de la Şoimuş, aflat la circa 5 kilometri de Deva. Nodul rutier plănuit la Sântuhalm s-ar afla la circa 5 – 7 kilometri de Deva, pe tronsonul A1 Deva – Simeria Veche, iar utilitatea lui în raport cu costurile sale, stârneşte controverse. Din Hunedoara până la intrarea pe A1 din Şoimuş, distanţa este de 20 de kilometri, aceeaşi ca până la intrarea pe A1 de la Simeria Veche. Construcţia unui nod rutier la Sântuhalm ar reduce distanţa de la Hunedoara până la intrarea pe Autostrada A1 cu mai puţin de 5 kilometri. De asemenea, un nod rutier înfiinţat la Sântuhalm, între Deva şi Hunedoara, ar implica, pe lângă exproprierile necesare, şi ridicarea unui pod peste râul Mureş şi a unui pasaj peste noua magistrală feroviară de mare viteză aflată în şantier.
Autorităţile locale şi judeţene din Hunedoara au solicitat, în mai multe rânduri, construirea unui nod rutier în zona localităţii Sântuhalm, acesta urmând să preia traficul de pe DN 7 şi de pe drumul judeţean care face legătura între oraşele Deva, Hunedoara şi Călan. Autorităţile susţin că proiectul este important pentru dezvoltarea economică a zonei.
În prezent, accesul de pe DN 7 pe autostrada A1 se face în zona localităţii Şoimuş şi la ieşire din Simeria Veche.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
De ce nu exista răspunderea vinovaților?
De ex.pt întârziereaexecutiei celor 9 km între deva și timisoara.
Cine îl apară pe Cuc?
timpenii si iarasi timpenii