Vor daune materiale şi închiderea fabricilor
Sătenii din Chişcădaga le-au cerut reprezentanţilor celor două fabrici din zonă – cea de var şi cea de ciment – „să-şi ia catrafusele şi să plece din sat”. Asta, deoarece locuitorii aşezării rurale susţin că aerul a devenit irespirabil, din cauza prafului, iar zgomotele produse de utilajele celor două întreprinderi sunt asurzitoare.
În jur de 70 de reclamaţii au ajuns la Mediu
La sfârşitul săptămânii trecute, sătenii din Chişcădaga, din comuna Şoimuş, au avut o nouă întâlnire pe tema poluării localităţii, la care au participat conducerile CarpatCement Deva, şi a fabricii de var din localitate, precum şi cele ale Agenţiei de Protecţia Mediului şi a Gărzii de Mediu Hunedoara.
Deşi oamenii susţin că nu mai ştiu ce să facă din cauza poluării aerului şi a zgomotului produs de cele două fabrici, rapoartele de monitorizare a zgomotului şi a emisiilor de praf şi gaze din aer precizează că indicii rezultaţi se încadrează în limitele admise de lege. „În urma celor 67 de reclamaţii pe care le-am făcut, am primit un răspuns de la Comisia Gărzii de Mediu din Timişoara, în care este precizat că atât rezultatele măsurătorilor de zgomot, efectuate pe zi şi pe noapte, cât şi monitorizările emisiilor de praf şi gaze, dioxină şi furan, se încadrează în limitele legale admise”, a declarat Nicolae Podelean, membru al Comisiei care reprezintă cetăţenii din Chişcădaga. Sătenii s-au declarat nemulţumiţi de aceste rezultate, considerând că monitorizările ascund adevărata situaţie. „Nu s-au făcut măsurători corecte. Fabricile au încetinit producţia, pentru a ieşi în avantaj la monitorizările efectuate. Pomii fructiferi şi plantele ne sunt distruse de emisiile din atmosferă, iar oamenii sunt nevoiţi să sune la 112, pentru că nu mai pot respira. Cerem să fie oprite activităţile fabricilor, până la îmbunătăţirea calităţii aerului şi apoi să fie oprite arderile de cauciuc şi de deşeuri din plastic”, solicita Emil Negru, unul dintre săteni. Nu la fel de indulgent a fost, însă, un alt bărbat din sat, Petrică Ciobotaru, care a cerut ferm celor aflaţi la conducerea fabricilor respective, să-şi găsească alte amplasamente, departe de Chişcădaga. „Există două lucruri pe care trebuie să le faceţi. Să despăgubiţi oamenii din sat şi să vă luaţi catrafusele şi să plecaţi. Noi vrem să trăim în aer curat, nu avem nevoie de voi şi de fabricile voastre. S-au închis obiective industriale mai mari, deci nu va fi sfârşitul lumii dacă se mai închid încă două”, a precizat bărbatul.
Rezultatele monitorizărilor infirmă acuzaţiile sătenilor
„Conform verificărilor efectuate în lunile iunie şi iulie, au fost înregistrate 12 grame de parf pe metru cub, iar limita legală este de 17 grame, pe metru cub”, a declarat Georgeta Barabaş, directorul APM Hunedoara, pentru a-i asigura pe săteni că emisiile provenite de la cele două fabrici se încadrează în limitele impuse. De asemenea, reprezentanţii societăţilor au răspuns acuzaţiilor venite de la cetăţeni, promiţând că vor căuta soluţii pentru a remedia aceste probleme.
„Prezenţa mea aici se datorează respectului pe care îl am faţă de aceşti oameni. Nu am nici un fel de interes ascuns, şi de aceea vă asigur că rezultatele măsurătorilor nu au fost în nici un fel influenţate în avantajul meu. Nu am încălcat normele impuse prin lege, însă înţelegem şi oamenii şi încercăm să remediem aceste probleme”, a declarat Mircea Bobora, directorul sucursalei SC CARPATCEMENT HOLDING SA, din Chişcădaga.
Aceste promisiuni, însă, nu i-au liniştit deloc pe sătenii din localitate şi astfel, aceştia au hotărât ca în următoarele două săptămâni să desfăşoare acţiuni de protest, atât la porţile celor două fabrici, cât şi în faţa instituţiilor de Mediu şi a Prefecturii din judeţ.