Vor referendum pentru demiterea primarului din Lupeni

Maximilian Gânju

Nemulţumiţi de situaţia economică a Primăriei Lupeni şi modul de conducere al primarului Cornel Resmeriţă (foto), câţiva aleşi locali vor să strângă semnături pentru a-l demite.

Aleşii din opoziţie sunt de acord
Iniţiativa pentru strângerea de semnături care să ducă la consultarea populaţiei din Lupeni, cu privire la demiterea sau nu a primarului localităţii, aparţine unor consilieri locali. Aceştia nu au demarat procedura propriu zis, însă sunt surse care susţin că va fi pusă în practică în scurt timp. Deja consilierii din opoziţie sunt de acord cu un referendum, dacă va fi făcut. Consilierul PDL Cristian Roşu spune că nu are idee cine se ocupă de strângerea de semnături sau cine a avut iniţiativa pentru un referendum prin care să-l demită pe primarul Cornel Resmeriţă. „Eu sunt în concediu şi nu ştiu cine se ocupă sau cine a demarat acţiunea. Am citit şi eu în presă, dar tot ce este bine pentru cetăţenii municipiului Lupeni voi susţine. Doar ceea ce îmi solicită ei susţin”, a declarat Roşu.

Şanse minime de reuşită
Un referendum pentru demiterea primarului ar putea avea loc la Lupeni, la iniţiativa opoziţiei sau chiar a localnicilor, însă nu înseamnă automat că edilul şef va fi schimbat. Conform legii, după strângerea  semnăturilor a 25 la sută din numărul cetăţenilor cu drept de vot,  se organizează referendum cu aprobarea Consiliului Local Lupeni, ceea ce este greu de crezut că se va întâmpla, dat fiind faptul că edilul are majoritate. Presupunând că totuşi se ajunge la consultarea populaţiei şi peste 50 la sută din cetăţenii cu drept de vot din municipiu votează demiterea, mai este nevoie şi de o hotărâre a guvernului de validare a referendumului. Cel puţin până acum, deşi au fost situaţii când primarul a fost demis de populaţie, puterea, indiferent de culoarea ei politică, nu a dat o asemenea Hotărâre de Guvern, pentru a nu crea un precedent, iar primarii au rămas pe funcţie, a explicat un expert în administraţie locală.
Primăria Lupeni are datorii de 48 de milioane de lei, fiind cea mai datoare localitate din ţară, iar angajaţii administraţiei nu şi-au primit încă salariile pe luna iulie.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

3 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

3 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

3 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

3 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

3 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

3 zile ago