Vor reuşi să treacă proiectul de interzicere a traseismului parlamentarilor?
Social-democraţii vor depune în viitoarea legislatură un proiect de lege pentru interzicerea trasesismului parlamentarilor, a anunţat liderul PSD Vâlcea, Constantin Rădulescu.
“Votul nu se poate tranzacţiona”
„Trăim o perioadă în care guvernarea trădează tot mai mult interesele cetăţenilor, schimbându-şi deciziile de la o zi la alta, o perioadă în care câştigul politic imediat stă deasupra vieţilor oamenilor. Cetăţenii nu mai trebuie înşelaţi, votul lor trebuie respectat! Acum, în campaniile electorale, înţelegem cu toţii că oamenii dau girul unor proiecte, unor echipe animate de aceleaşi idei. Nu are nimeni dreptul să ducă votul cetăţeanului în altă parte! O ţară fără hoţie este o ţară în care votul cetăţeanului nu se poate tranzacţiona. În viitorul Parlament, vom iniţia un proiect de lege care să combată migraţia politică a parlamentarilor!”, spun social-democraţii.
Ca atare, MESAGERUL HUNEDOREAN a vrut să afle de la parlamentari din judeţ ce părere au despre un asemenea proiect.
Susţine demersul
Deputatul PSD de Hunedoara Natalia Intotero spune că “susţin orice demers de acest gen. Am afirmat în repetate rânduri că nu e normal ca votul dat parlamentarilor să fie schimbat pe parcursul mandatului. Sunt partide-satelit acum în Parlament, care s-au format cu oameni care au plecat din alte formaţiuni politice. Şi, am văzut cu toţii ce s-a întâmplat de multe ori la votul în Parlament din cauza acestor partide”.
Poate fi găsită o soluţie
Deputatul social-democrat Ilie Toma a declarat că problema este una complexă, având în vedere că pentru ca un asemenea proiect să se realizeze trebuie revizuită Constituţia. “Trebuie găsită o soluţie ca parlamentarii să nu mai migreze de la un partid la altul, după bunul lor plac, după interese. Sunt de acord cu propunerea respectivă. Se poate găsi o soluţie pentru a împiedica pe viitor migraţia parlamentarilor”, a declarat deputatul PSD Ilie Toma.
Împotriva migraţiei
Deputatul PNL Lucian Heiuş susţine şi el proiectul de stopare a migraţiei parlamentarilor. “Sunt împotriva migraţiei politice. Este normal dacă ai fost votat pe lista unui partid, să rămâi acolo. Votul nu este uninominal, aşa că dacă pleci din partid, e firesc să-ţi pierzi mandatul. Principiul este corect. Ca la aleşii locali”, a afirmat deputatul liberal Lucian Heiuş.
Pentru ca un parlamentar să-şi piardă mandatul în cazul în care schimbă partidul este nevoie de revizuirea Constituţiei. Articolul 70 din Constituţie privind mandatul deputaţilor şi al senatorilor prevede: (1) Deputaţii şi senatorii intră în exerciţiul mandatului la data întrunirii legale a Camerei din care fac parte, sub condiţia validării alegerii şi a depunerii jurământului. Jurământul se stabileşte prin lege organică. (2) Calitatea de deputat sau de senator încetează la data întrunirii legale a Camerelor nou alese sau în caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de incompatibilitate ori de deces.