Vorţa: bugetul local, singura piatră de temelie
Unele administraţii publice locale se bazează strict pe încasările din taxe şi impozite, neavând alte venituri. La Vorţa, spre exemplu, nu se strâng mai mult de 90.000 de lei la bugetul anual, populaţia fiind sub o mie de locuitori. Însă şi aşa, se găsesc unii care uită de obligaţiile fiscale şi dau bir cu fugiţii.
„Grila de impozitare e una redusă, fiind zonă defavorizată, însă asta nu ne scuteşte de neplăceri. Până acum nu am ajuns să trecem la executare silită, dar somaţii am trimis acelor persoane fizice care au rămas repetente în achitarea taxelor şi impozitelor. Unii cetăţeni au plecat şi nu avem noile lor date de contact. În general, trimitem la adresa aferentă imobilului de la noi din comună, dar uneori, corespondenţa se întoarce înapoi. Oamenii sunt conştiincioşi, în cea mai mare parte. Ţinând cont că populaţia e îmbătrânită, pentru cei de vârsta a treia e o ruşine să se ştie datori, deci cu aceştia chiar nu avem probleme. Alţii se văd nevoiţi să achite dările la stat, deoarece dacă nu sunt cu plăţile la zi, nu li se eliberează nici adeverinţă pentru a primi subvenţii de la APIA. În rest, cu încasarea amenzilor auto, noi nu prea avem necazuri, aşa cum se întâmplă în alte părţi. Fiind comună de munte, traficul rutier nu e deloc unul mare“, a afirmat Emil Radu Bureană (foto), primarul comunei Vorţa.
Cât despre alte surse de venit, acesta a spus că nici nu poate fi vorba. Păşunea comunală nu e arendată, iar cele peste 300 de hectare de pădure sunt pe cale să fie adjudecate oficial abia în următoarea perioadă. „Există o echipă de topografi care face măsurătorile în teren şi urmează eliberarea documentaţiei pentru a primi titlu de proprietate. Să devenim şi noi proprietari cu acte în regulă şi să ajungem cu situaţia cadastrală la zi. Cel mai probabil, în anul curent se va întâmpla asta“, a mai spus primarul din Vorţa.