Categories: Comunitate

Vorţa dă timpul înapoi

Magdalena Şerban

„Primăvara vorţană” este un festival cu rădăcini adânci în trecut. A adus consacrare comunei, prin talentul cu care formaţia locală de dansuri s-a impus pe scenele judeţului, la baluri sau la competiţii. Tradiţia lui s-a stins acum două decenii, însă nu şi în sufletele celor care l-au păstrat aproape.

Pregătiri pentru anul viitor
„Am avut o formaţie de dansuri foarte bună. La fel şi cea de dubaşi. Aşa era pe vremuri. Acum au mai rămas doar câţiva dintre componenţi, restul părăsind lumea noastră. Cei rămaşi încă mai păstrează secretul jocului popular şi ar fi păcat să nu-l transmită mai departe. Nu se mai ţine lumea de obiceiuri decât la zile mari, de sărbători. La anul, în luna mai, vom striga adunarea la „Primăvara vorţană” şi vom încerca să reînnodăm formaţia de dansuri. Primăria va pune la dispoziţia membrilor acesteia, un spaţiu pentru repetiţii (fie în cadrul şcolii, fie la căminul cultural) şi le va asigura costumele populare, printr-o ramură a proiectului european câştigat pe Măsura 322 (2,5 milioane de euro), ce vizează reînvierea festivalului de altădată şi readucerea în actualitate a tot ceea ce a însemnat el pentru comunitate. Din cadrul lui nu vor lipsi activităţile sportive, împletite cu cele culturale”, a precizat Radu Emil Bureană (foto), primarul comunei Vorţa.

 

Valorile de altădată
Mineritul a fost ocupaţia care pe vremuri i-a scăpat de sărăcie pe cei din Vorţa, însă tot el i-a aruncat în sărăcie, atunci când şi-a închis porţile. „Vrem ca printr-un proiect, câştigat pe bani europeni (177.000 de euro pentru un centru de informare turistică) să punem bazele unei expoziţii cu unelte de minerit, ţinând cont că pe oamenii de la noi îi leagă o viaţă de acest domeniu. De asemenea, mai avem în vedere o expoziţie de costume populare, războaie de ţesut, ladă de zestre, ştergare etc…cam tot ceea ce caracteriza o gospodărie ţărănească în vremurile de demult. Va fi cu caracter permanent, nu doar în timpul festivalului, ca să poată fi vizitată oricând se doreşte. Faptul că suntem o comună mică nu înseamnă, aşa cum s-ar putea crede, că nu avem un trecut bogat”, a spus edilul din Vorţa.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Bandă de hoți din Ilia, furturi pe bandă rulantă

Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…

2 zile ago

Funcționari din Primăria Petroșani, declarați nevinovați de cea mai înaltă instanță a României

Nu unul ci patru judecători de la ICCJ au judecat dosarul și au dat aceeași…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Șușotesc gurile rele prin târg că o duduie care le face viața grea salariaților săi…

3 zile ago