Magdalena Șerban
Începând cu 31 martie 2025 și până în 11 aprilie 2025, primăriile din aproximativ 900 de comune montane pot solicita finanțare prin programul „Rabla pentru Sobe”. Statul oferă cetățenilor câte un sprijin de până la 10.000 de lei, acoperind 70% din costuri, pentru achiziția unor modele de sobe eficiente energetic. Conducerea din Vorța a prins startul, dorind să le asigure celor de aici șansa să ajungă la cheltuieli mult mai mici cu încălzirea.
Vor ajuta
Cu un buget de 500 de milioane de lei, programul urmărește îmbunătățirea confortului termic, reducerea consumului de lemn și protejarea mediului. Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că fiecare primărie de comună poate accesa până la 560.000 de lei, fonduri destinate locuitorilor din aceste regiuni montane. Se estimează că programul va permite finanțarea a aproximativ 50.000 de sobe moderne, care asigură o ardere mai eficientă și un consum redus de lemn. Pentru a beneficia de finanțare, primăriile trebuie să întocmească un dosar complet, care să includă planul de implementare și lista beneficiarilor eligibili. După finalizarea contractelor dintre AFM și primării, instituția va publica lista unităților administrativ-teritoriale eligibile, pe site-ul oficial. Ulterior, va fi deschisă sesiunea de înscriere pentru solicitanții persoane fizice, alături de anunțarea sumelor alocate fiecărei comune. Solicitanții vor putea selecta tipul de sobă pe care doresc să îl achiziționeze, dintr-o listă de modele eficiente energetic aprobate de AFM. ,,Am accesat deja programul, solicitând suma maximă care e posibilă, adică 560.000 de lei, iar ideea este că după ce se va stabili eligibilitatea și vine rândul cetățenilor interesați de sobe noi să fac următorul pas să-i sprijinim cu tot ce e necesar. Sunt și persoane mai în vârstă, care nu au Internet sau calculator și nici nu ar ști să le utilizeze. Trebuie să existe echitabilitate. Îi asigur pe cetățenii comunei că nu vreau să ratez nici un proiect din fonduri europene sau pe axe guvernamentale, astfel încât dezvoltarea să continuie pe mai multe paliere, fiind nevoie de modernizare în multe segmente ale vieții de zi cu zi”, a trasmis Benea Flavius Eduard (foto), primarul din Vorța.
De știut
Documentele solicitanților, care le atestă eligibilitatea, sunt transmise de solicitantul de finanțare către reprezentantul primăriei. Acestea sunt: actul de identitate al solicitantului (valabil la data depunerii cererii), cerere de finanțare, certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de finanțare, în termen de valabilitate la data depunerii cererii, certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală, în termen de valabilitate la data depunerii cererii, extras de carte funciară (nu mai vechi de 60 de zile la data depunerii cererii de finanțare), din care să rezulte dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului, declarația pe propria răspundere a solicitantului din care să reiasă că nu este condamnat pentru infracțiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă și acordul coproprietarilor privind participarea în cadrul programului, în situația în care imobilul este deținut în coproprietate.
17 Locație: Deva, jud. Hunedoara Tip job: Full-time / Part-time Hai să construim viitorul împreună! ️ Ești pasionat…
Zvonul zilei din regiunea cu lămpașe este legat de un doftor de necuvântătoare, un nou…