Votul uninominal majoritar, acceptat de unii, hulit de alţii

Sorina Popa

Senatorii au adoptat, ieri, legea propusă de USL, care prevede câştigarea mandatelor de deputaţi şi senatori de către acei candidaţi care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar.

În caz de balotaj, un nou tur de scrutin
Proiectul care modifică legea electorală astfel încât, la alegerile parlamentare, să câştige mandate de deputaţi sau senatori, candidaţii care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar, a fost adoptat cu 77 de voturi „pentru“, 17 „abţineri“ şi nouă voturi „împotrivă“.
Potrivit proiectului, atribuirea mandatelor de deputat şi senator se face într-o singură etapă, la nivelul colegiilor uninominale. Iniţiatorii mai propun ca, în caz de balotaj, să se organizeze un nou tur de scrutin, la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa numai candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj. În al doilea tur de scrutin, urmează să fie declarat ales candidatul care a obţinut numărul cel mai mare de voturi valabil exprimate.

„Va reda încrederea cetăţenilor în Parlament”
Senatorul PSD Cosmin Nicula susţine că „acest proiect va reda cetăţenilor încrederea în parlamentarul pe care-l votează. De asemenea, va da legitimitate electoratului să-şi aleagă reprezentantul în Parlament. Este un proiect care va da posibilitatea de a accede în Parlament doar acele persoane care au reuşit să ocupe locul întâi, la fel cum se procedează în cazul primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene. În acest fel, nu ne mai trezim că cine este pe locul al treilea sau al patrulea, ajunge deputat sau senator”.
Deputatul PDL Iosif Blaga a declarat, referitor la proiectul uninominalului că i se pare normal ca el să se aplice în sfârşit. „Mi se pare normal ca parlamentarul să ajungă prin vot direct pe funcţie, pentru că reprezintă interesele cetăţenilor din zona sa. Este incorect ca, de exemplu, cineva de pe locul al treilea să ajungă în Parlament. Astfel, partidele nu vor mai putea să-şi pună pe liste pe cei pe care vor, doar de dragul unor interese personale”, a declarat deputatul Iosif Blaga.

„Se distorsionează voinţa poporului”
Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler crede însă că proiectul respectiv reprezintă o iniţiativă antidemocratică. „Votul a mii de cetăţeni va fi anulat, dacă acest proiect se va aplica. Toate voturile celor care se vor clasa pe celelalte locuri în afară de prima poziţie nu vor avea exprimare în compoziţia Parlamentului. Asta este distorsionarea voinţei cetăţenilor, o îndepărtare de la principiile democraţiei. Argumentul că astfel pot fi împiedicate partidele extremiste şi cele populiste să ajungă în Parlament este unul fals. Voinţa poporului nu trebuie fentată prin legi antidemocratice”, a afirmat europarlamentarul Iuliu Winkler.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

ANUNŢ

5 zile ago

COMUNICAT al Asociației Județene a Răniților Revoluției și Urmașilor Eroilor Martiri Hunedoara-Deva

STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…

6 zile ago

Comunicat de presă

o săptămână ago

Bandă de hoți din Ilia, furturi pe bandă rulantă

Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…

o săptămână ago

Felicitare Sărbători

o săptămână ago