Categories: Comunitate

Vrea eficientizare energetică, nu microbuz electric

Magdalena Șerban

Planul Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu impresionează pe toată lumea, mulți primari susți­nând că pentru nivelul rural nu au fost lansate opțiuni suficiente, componen­tele care pot fi accesate fiind în ge­neral limitate sau imposibil de întrunit din punct de vedere al condițiilor de eli­gibilitate. La Vorța, de exemplu, încă se mai cântăresc lucrurile.

Ori/ori, însă banii de la UE nu trebuie ratați
Deși inițial l-a împins gândul să acce­seze PNRR pentru a solicita finanțare în vederea cumpărării unui microbuz electric, cu o capacitate de 16+1 locuri, când a văzut că suma la care ajunge o astfel de achiziție este de 250.000 de euro la care se adaugă încă 19 la sută (cota TVA), Radu Emil Bureană (foto), primarul din Vorța, a zis pas. „Nu sunt banii noștri, sunt fonduri europene nerambursabile, dar și așa, cum să dai o asemenea sumă colosală pentru un microbuz? Este doar un microbuz, nu e TIR. Sunt 347.000 de euro alocați pen­tru fiecare unitate administrativ terito­rială în parte. Așa că mai bine ne uităm spre eficientizarea energetică a unei clădiri publice din comună. Am fi vrut să includem într-un proiect sediul primă­riei, care arată rău pe exterior, dar nu doar atât, ci necesită o reabilitare ma­joră. Avem centrală pe lemne ca sistem de încălzire, iar o eficientizare energe­tică ar duce în mod clar la reducerea costurilor la acest capitol. Necazul este altul. Am apelat la un arhitect care ne-a făcut un deviz estimativ, însă din cauza faptului că edificiul este unul mare, vom avea multe bătăi de cap cu suma finală. Nu știm dacă ne încadrăm în cei 347.000 de euro puși la dispoziție de PNRR, la ce suprafață e acolo. Noi vrem să înlocuim inclusiv întreg acoperișul și să facem totul ca la carte, nu să peti­cim. Nu ajungem nici unde cu peticeli. Soluția e să luăm mai bine în calcul fondurile de mediu prin AFM, să nu fim astfel limitați de alocări și să reușim să facem un lucru durabil, de calitate. Ce ne mai dă voie, asigurându-ne finan­țare prin PNRR, e să amenajăm piste de biciclete pentru trasee și itinerarii de recreere, sportive și de relaxare în aer liber, dar lățimea drumurilor noastre nu ne permite (tehnic) să fim eligibili. Tre­buie să fim conștienți unde ne înca­drăm și să fim realiști, nu să mergem la nimereală. Zilele următoare vom de­cide în funcție de toți acești factori enu­merați”, a afirmat edilul local.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun cârcotașii că un directoraș din zonă s-a trezit nu cu mas­cații, ci cu niște…

3 zile ago

Laurențiu Nistor, la începutul noului mandat de șef al județului: Am jurat credință hunedorenilor. Pe ei trebuie să-i reprezentăm, și nu politica hunedoreană

Noul Consiliu Judeţean Hunedoara şi pre­şedintele instituţiei administrative, social-democratul Laurenţiu Nistor, au fost în­ves­tiţi ieri…

3 zile ago

Bulina albă

Costel Avram, administratorul public al județului Pentru că a încheiat un mandat de administrator public…

3 zile ago

Bulina neagră

Adrian B., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de…

3 zile ago

A furat mașina, și-a pierdut viața și a mai ucis un om. Dezastru pe șosea

Victimele accidentului de circulaţie care s-a petrecut pe DN 66, în zona localităţii Băcia, soldat…

3 zile ago

Patru maşini implicate într-un accident pe autostrada A1 Deva-Sibiu. O femeie a ajuns la spital

O femeie de 76 de ani a fost rănită şi a ajuns la spitalul din…

3 zile ago