Magdalena Şerban
Mirosuri îmbietoare de mâncăruri tradiţionale, copii care nu se mai săturau de joacă şi multă lume venită de prin toate colţurile judeţului, să vadă marii artişti care s-au aflat sâmbăta şi duminica trecută, pe scena de la Băiţa, în cadrul celei de-a VI-a ediţii a Zilelor Comunei.
De la Hărţăgani… la New York
Programul zilei de sâmbătă s-a axat pe activităţile culturale, strâns legate de numele comunei, iar HD TV şi-a concentrat atenţia asupra zonei, printr-o emisiune desfăşurată pe Haldina Băiţa, cu şi despre frumoasa aşezare, intitulată sugestiv “Băiţa în ochii lumii”. Pe parcursul zilei, nu au lipsit diplomele de recunoştinţă, oferite de primarul
Damian Diniş celor care nu şi-au uitat originile. Ba, mai mult, au luat peste hotare nu doar amintirile lor, ci tot ceea ce era reprezentativ pentru întreaga comunitate în care îşi au obârşia. Unul dintre aceşti oameni este şi doctorul în inginerie textilă, Florica Zaharia, originară din Hărţăgani, actualmente director coordonator al secţiei de artă a prestigiosului muzeu Metropolitan din New York. Aceasta a primit o diplomă de cetăţean de onoare pentru promovarea culturii şi valorilor băiţene. De asemenea, au mai fost acordate încă două diplome de excelenţă – Mariei Toma Damşa, respectiv Voichiţei Zeller, pentru promovarea culturii şi vieţii spirituale a comunei. Familiilor care un împlinit 50 de ani de căsătorie li s-au înmânat diplome şi câte o mică atenţie, iar ca o notă de inedit, edilul s-a gândit să acorde diplome de merit şi primilor trei ciobani autentici ai comunei, care duc mai departe dezvoltarea meseriilor tradiţionale locale. Cântecul popular a fost adus la loc de cinste de Ana Almăşana Ciontea şi Fanfara “Peneş Curcanul”, condusă de Puiu Olteanu. Seara s-a finalizat cu un concert marca “Profetu” şi mult aşteptata discotecă în aer liber.
Duminica… în marea familie
Deşi era o căldură care îţi topea parcă sufletul, duminică, lumea s-a strâns cu mic, cu mare, pentru o altă zi specială în care cântecul românesc şi straiele populare au reînviat tradiţiile de odinioară. Cei prezenţi s-au putut bucura de prestaţiile artistice ale unor interpreţi precum Cristian Pomohaci, Puiu Codreanu, Cristian Roman, Emil Bornemisa, Bogdan Toma, Dan Măluţan, Sorin Bedea, Teodora Iuga, Denisa Mureşan, Mihai Petreuş, completaţi de ansamblurile “Doina Crişului” din Brad, şi “Ritmuri Zărăndene”, al Casei de Cultură din Hărţăgani. Cu prilejul sărbătorii comunei, profesorul Maria Toma a lansat volumul „Personalităţi ale comunei Băiţa”, a treia sa carte, după publicarea a altor două monografii referitoare la satele comunei în care locuieşte. „Sunt mulţumit, că şi la această ediţie a Zilelor Comunei, am reuşit să-i adunăm laolaltă pe aproape toţi locuitorii satelor noastre, că oamenii s-au simţit bine, datorită calităţii interpreţilor care s-au urcat pe scena noastră şi programului cultural-artistic bogat”, a declarat Damian Diniş, primarul comunei Băiţa, omul care a pus şi de astă dată tot sufletul, pentru reuşita acestor deja tradiţionale serbări ale băiţenilor.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…