Weekend de poveste la Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor a găzduit în weekend-ul trecut prima ediţie a Carnavalului Medieval. Evenimentul, organizat de către Asociaţia „Castelul din Carpaţi“ în parteneriat cu Asociaţia pentru Promovarea Istoriei României, a reuşit să strângă sute de vizitatori, oferindu-le acestora două zile de excepţie, cu dansuri, muzică, mâncare şi poveşti medievale.
Filme şi documentare istorice, mâncăruri medievale
Festivalul a debutat vineri, 30 august, cu punerea în scenă a uneia dintre numeroasele poveşti legate de Castel, şi anume, „Legenda Fântânii“. Tinerii actori care au jucat în acest spectacol au reuşit să-i întoarcă în timp pe toţi cei prezenţi. Astfel, perioada medievală a reuşit să se îmbine cu prezentul. Evenimentul a continuat cu proiecţii de filme istorice şi documentare, unde, în ciuda frigului de afară, tot au rămas câţiva curajoşi să le vizioneze.
Festivalul a continuat sâmbătă, când, binecunoscutul maestru gastronom Horia Vîrlan, împreună cu actriţa Cătălina Grama (Jojo) şi Văru’ Săndel au gătit mâncăruri tradiţionale medievale. Hunedorenii au făcut poze, au gustat din mămăliga umplută cu brânză şi din ciolanele de porc, pregătite de către maestrul Horia Vîrlan şi asistenţii săi. De asemenea, comicul Văru’ Săndel a întreţinut atmosfera cu glumele şi comportamentul lui specific. Actorul a mărturisit că nu este pentru prima dată la Castel şi că asemenea evenimente ar trebui organizate cât mai des, pentru a trezi conştiinţa românilor. „Este minunat aici, Castelul reprezintă o bucăţică de istorie. Ar fi bine să fie organizate cât mai multe manifestări de acest gen, pentru că trebuie să ajungem să ne cunoaştem şi să ne apreciem trecutul. Festivalul este o dovadă că, dacă vor cu adevărat, oamenii pot face lucruri frumoase“, spune Văru’ Săndel.
Legenda corbului transpusă pe scenă
După ce s-au înfruptat din bunătăţile medievale, vizitatorii s-au bucurat de o „călătorie în viaţa medievală“, prin intermediul dansurilor, paradelor şi melodiilor specifice acelor timpuri. Evenimentul a fost foarte apreciat de către hunedoreni, dar şi de către străini. „Este pentru prima dată când suntem în România. Am fost în Retezat şi am decis să venim să vizităm şi Castelul, dar nu ştiam ce se întâmplă aici. E o surpriză plăcută şi un mod excelent de a vă promova regiunea“, spune un tânăr turist polonez.
Punctul culminant al festivalului a fost spectacolul de sâmbătă seara, când cunoscuţi actori au prezentat „Legenda corbului“. Valetin Teodosiu, Denis Ştefan, Alin Panc, Diana Dumitrescu şi Octavian Strunilă sunt doar câţiva dintre cei care au dat viaţă legendei. Îmbrăcaţi în costume medievale, cu cai şi săbii, artiştii au reuşit să-i facă pe vizitatori să se simtă ca şi cum ar trăi în acele timpuri. Festivalul s-a încheiat cu un carnaval, unde participanţii trebuiau să aibă o ţinută inspirată din Epoca Medievală.
O bună iniţiativă de promovare
Toate acţiunile care au avut loc în ultimele luni au avut ca scop promovarea municipiului de pe Cerna. De asemenea, s-a dorit ca hunedorenii să îşi cunoască istoria şi să fie mândri că au în judeţ unul dintre cele mai apreciate monumente din lume. „Ne dorim să promovăm municipiul şi Castelul printr-o serie de evenimente, iar momentul cel mai interesant pentru Hunedoara şi pentru Castel este ceea ce se întâmplă acum. Ar fi bine ca toată ţara să ştie ce se întâmplă aici. Sperăm că, la anul, carnavalul să fie şi mai amplu, cu mai mulţi actori şi cu diverse acţiuni“, ne-a declarat Viorel Arion, primarul municipiului Hunedoara.