Winkler vrea ca 2022 să fie anul european al tineretului
Adriana Năstase
Europarlamentarul Iuliu Winkler (foto) a declarat, ieri, într-o conferință de presă la Deva că UE sprijină tinerii, după ce, din cauza pandemiei și ei se confruntă cu mari probleme.
Cifre îngrijorătoare
„Ar fi bine ca toți tinerii din România să afle că 2022 este Anul European al Tineretului, astfel având șansa ca, în acest an, să se ocupe mai mult de informarea lor proprie despre ce UE poate să facă pentru ei. Pentru mine, Anul European al Tineretului înseamnă o șansă pentru tinerii din România de a beneficia concret de ajutorul UE, de anumite forme de sprijin, de anumite posibilități pe care nu le-ar avea dacă noi nu am fi în UE, iar îmbogățiți cu această experiență, îmbogățiți cu aceste cunoștințe să vină și să contribuie la modernizarea societății noastre”, a declarat Winkler.
Parlamentarul european al UDMR s-a referit la importanța informării continue a tineretului cu privire la toate posibilitățile și facilitățile pe care le oferă UE, mai ales că această categorie se numără printre cele mai afectate de efectele pandemiei, a celor aproape 2 ani de restricții.
„Concret, Anul European al Tineretului este un an în care dorim să ajutăm tinerii să depășească multitudinea de efecte negative ale pandemiei. Sunt cifre foarte îngrijorătoare care reies din diverse statistici legate de starea spirituală a tinerilor. Ei nu sunt optimiști, sunt plini de frici legate de viitor, de neînțelegere față de ceea ce se întâmplă în jurul lor, în societate, sunt plini de angoasă, au tot felul de probleme de adaptare și toate aceste lucruri ne alarmează. De aceea, am decis în Parlamentul European (PE), în toamna anului trecut, să luăm această inițiativă și să declarăm anul 2022 Anul European al Tineretului. Cred că este absolut necesar ca tinerii să fie informați despre toate oportunitățile pe care UE le oferă, cred că ei trebuie determinați să iasă din zona lor de confort. Cred sincer că tinerii trebuie să iasă din carapacea lor unde s-au ascuns în ultimii doi ani, să fie mai pro-activi, să fie mai curioși pentru că sunt aceste posibilități sunt reale”, a spus Iuliu Winkler.
Să studieze în afara țării, dar apoi să revină acasă
Europarlamentarul a vorbit despre o parte din programele UE care vin să sprijine tinerii în educația, dar și în formarea lor de cetățeni responsabili, care îmbrățișează valorile europene.
El a amintit faptul că finanțarea pentru perioada 2021-2027 a Programului Erasmus+ a fost dublată ajungând la 28 de miliarde de euro. ”Cred că tinerii care beneficiază de Erasmus+ pot dobândi capacități și abilități pe care pot apoi să le folosească acasă. Cred că este important să te duci și să petreci o perioadă în Europa, să înveți, să faci un stagiu practică, să afli ce-i preocupă pe tinerii din alte țări, să te întâlnești cu alte culturi, să te întâlnești cu un alt mod de a preda știința, de a preda abilitățile. Iar atunci când acești tineri se întorc, ei au nu doar o mentalitate diferită, dar au și concret niște abilități pe care le-au dobândit acolo și pe care le pot valorifica acasă”, consideră parlamentarul european.
Oare ceva pentru România sau pentru Hunedoara ai făcut?
Ca nu îmi aduc aminte!