Winkler vrea disciplinã economicã
Nicolle Ebner
Pas cu pas, Uniunea Europeană (UE) îşi consolidează măsurile de protecţie economico-financiară, cu scopul de a preveni o nouă criză. Ieri, la Strassbourg, a fost votat pachetul de supraveghere financiară, iar europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler (foto) consideră că, în situaţia actuală din România, sunt binevenite acele măsuri de reglementare, care să ne oblige să intrăm într-o disciplină şi logică europeană.
România, strunită să urmeze logica europeană
În luna mai a acestui an, Iuliu Winkler prefigura apariţia unui fond de intervenţie european, deoarece un astfel de organism ar putea preveni situaţiile de criză. Fondul a fost constituit şi este activ, prima ţară care a primit sprijin financiar fiind Grecia. De la iniţiativa creării fondului de intervenţie, discuţiile au evoluat, sub presiunea efectelor crizei, într-o dezbatere mai largă, pentru a se crea un sistem de reglementare europeană, scopul final fiind întărirea UE în faţa viitoarelor crize financiare şi economice. Astfel, ieri, a fost votat pachetul de supraveghere financiară, care, potrivit europarlamentarului hunedorean Iuliu Winkler, „înseamnă patru noi instituţii europene, care vor începe să funcţioneze la 1 ianuarie 2011. Una dintre ele, Consiliul european pentru riscuri sistemice, care va fi condus de preşedintele Băncii Centrale Europene, este o instituţie macroeconomică cu rolul de a supraveghea şi a da semnale de avertisment în cazul în care ar apărea semne de noi crize. Celelalte trei agenţii de supraveghere vor emite regulamente în domeniile supravegherii în domeniul bancar, pieţei de capital şi asigurări şi pensii, iar ele vor trebui aplicate şi de către organismele naţionale din domeniile respective. În situaţia României, sunt binevenite
aceste măsuri de reglementare, care să ne oblige să intrăm într-o disciplină şi logică europeană”, a declarat Iuliu Winkler, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.