Categories: ActualitateFlash

Zeci de cazuri de rujeolă în judeţ

Natalia Bumbac

Cazurile de îmbolnăvire cu rujeolă în rândul copiilor cresc de la o zi la alta, Ministerul Sănătăţii (MS) confirmând cu ceva timp în urmă existenţa unei epidemii. La nivel naţional au fost constatate 1.725 de cazuri de îmbolnăvire, iar şapte copii au decedat din cauza acestei maladii, trei fiind sub vârsta de un an, arată MS într-un comunicat.
Dintre totalul cazurilor de îmbolnăvire cu rujeolă, 84 de persoane, cu vârste diferite, sunt de la noi din judeţ. Din datele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, toate cazurile de bolnavi de rujeolă din judeţ au apărut la persoane cărora nu le-a fost administrat vaccinul împotriva virusului.

Refuză să-şi vaccineze copiii
Epidemia de rujeolă apare pe fondul creşterii refuzului din partea părinţilor de a-şi vaccina copiii, sub pretextul că substanţele folosite în acest scop ar fi toxice. Motiv pentru care autorităţile din sănătate contracarează aceste informaţii, demarând o campanie de informare şi de mobilizare a medicilor de familie care vor trebui să inventarieze copiii nevaccinaţi, iar, în măsura în care va fi posibil, să le administreze serul. O altă măsură a MS a fost de reducere a vârstei de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR (rujeolă, oreon, rubeolă) de la un an la nouă luni.
În ultima perioadă, numărul de refuzuri de vaccinare a copiilor a crescut şi la noi în judeţ. Totodată, cazurile de copii neimunizaţi sunt în creştere direct proporţională cu vârsta, susţin reprezentanţii DSP Hunedoara. Dacă gradul de imunizare al nou-născuţilor este de 93-95 la sută, atunci fiind administrate vaccinurile împotriva TBC şi a hepatitei de tip B, în situaţia copiilor de şase şi şapte ani, acoperirea vaccinală este mult mai mică. Doar 77 la sută dintre copiii cu vârste de şase-şapte ani din judeţ sunt vaccinaţi cu ROR, acest vaccin fiind administrat şi la vârsta de un an. De asemenea, doar 79-82 la sută dintre copiii hunedorenilor au primit vaccinul hexavalent, acesta fiind împotriva hepatitei B, poliomielitei dar şi a altor maladii. Potrivit medicului şef al Departamentului de Sănătate Publică al DSP Hunedoara, Cecilia Birău, cauzele care duc la o rată scăzută de imunizare a copiilor sunt multiple, printre acestea fiind neprezentarea, uitarea, sau sincopele în aprovizionarea cu vaccinuri din partea MS. Din ultimele date raportate la nivelul DSP Hunedoara, există opt cazuri de refuz ferm din partea părinţilor de a-şi vaccina copiii.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

14 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

19 ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

19 ore ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

19 ore ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

19 ore ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

19 ore ago