Zimbrii revin acasă, în pădurile din Densuş
Natalia Bumbac
În vara acestui an, în pădurea de la Poeni, din comuna Densuş, vor fi aduşi în jur de 15 zimbri de la centrele de reproducere din Europa. Ei vor fi primele exemplare eliberate în sălbăticie în pădurile de la noi din judeţ, pe modelul celor de la Armeniş, judeţul Caraş-Severin.
Finanţat de CE
„Vor fi aduşi 15 zimbri în pădurile din Poeni, care vor fi reintroduşi acolo unde au fost în mod natural. Zonele s-au ales în baza unor studii complexe. Avem deja o experienţă la Armeniş, unde zimbrii eliberaţi în sălbăticie s-au adaptat după un an de zile. Evită oamenii, au reuşit să se reproducă. În judeţul Hunedoara vor fi aduşi zimbri de la centrele de reproducere din Italia şi Germania”, a declarat Mariana Drugă, manager de proiect la WWF-România, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.
Reintroducerea zimbrilor în sălbăticie se face prin intermediul proiectului, „Life Bison”, finanţat de Comisia Europeană şi derulat în colaborare cu asociaţiile WWF România şi Rewilding Europe. De asemenea, Societatea Română de Sălbăticie este partener în proiect, ocupându-se de selecţia, transportul şi monitorizarea zimbrilor. Conform directorului executiv al acestei asociaţii, Alexandru Bulacu, zimbrii sunt planificaţi să ajungă în România în prima jumătate a lunii mai. Vor urma o perioadă de carantină, după care vor fi eliberaţi într-o zonă de resălbăticire. „În primele 21 de zile vor fi ţinuţi în nişte ţarcuri generoase de carantină de minimum 14 hectare. După care vor fi eliberaţi într-un ţarc mai mare, cel de la Poeni are 180 de hectare pentru resălbăticire. După toate perioadele legale şi aprobările legale, vor fi eliberaţi în mediul natural. După modelul care s-a întâmplat la Armeniş. Deschidem o nouă zonă şi aşa vom continua şi aici. La Armeniş sunt 30 de exemplare în libertate, săptămâna trecută au fost văzuţi trei viţei”, a declarat Alexandru Bulacu. Deocamdată, nu se ştie cu exactitate care exemplare de la centrele de reproducere din Europa vor ajunge în pădurile din Poeni. Se ştie că majoritatea lor vor fi „adolescenţi”, după care se va decide şi în funcţie de sexul sau pedegree-ul lor.
Proiect început în 2013
În total, în România sunt 180 de zimbri, care vieţuiesc în grădini zoologice, rezervaţii naturale, precum şi în sălbăticie (Armeniş). Rezervaţii de zimbri sunt la Haţeg, Vama Buzău (jud. Braşov), Neagra Bucşani (jud. Dâmboviţa), Vânători (jud. Neamţ), iar grădini zoologice în municipiile Hunedoara, Reşiţa şi Târgu Mureş. Zimbrul a dispărut ca specie din ţara noastră acum aproximativ 200 – 250 de ani. Primele exemplare de zimbri au fost aduse în România, la Rezervaţia Slivuţ de lângă Haţeg, în anul 1958. A fost o pereche de zimbri, Podarec şi Polonka, aduşi din Polonia. Ei sunt părinţii mai multor generaţii de zimbri concepuţi şi crescuţi la rezervaţia din Haţeg.
În 2013, Rewilding Europe şi WWF-România au început proiectul prin care doresc reintroducerea speciei în Carpaţii Meridionali şi formarea unei populaţii libere şi viabile de zimbri de cel puţin 100 de exemplare. Primele două transporturi au avut loc în 2014 şi 2015, iar în 2016 s-a desfăşurat o nouă operaţiune sub egida „Life-Bison”, finanţată de Comisia Europeană şi care va continua şi în următorii ani.