Ziua de 20 martie este sărbătorită de milioane de oameni din ţările francofone, dar şi de iubitori ai limbii şi civilizaţiei franceze, de toţi cei care îşi exprimă apartenenţa la limba franceză şi la cultura francofonă.
România are o frumoasă tradiţie în ceea ce priveşte relaţiile cu Franţa, ţara care i-a fost alături în marile momente ale istoriei moderne şi contemporane, limba franceză fiind îndrăgită şi vorbită de către un număr mare de români. În ciuda dominaţiei limbii engleze, limba comunicării în era internetului, limba franceză, civilizaţia şi cultura franceză nu încetează să stârnească admiraţie, respect şi dorinţa de a cunoaşte cât mai bine spaţiul francofon.
Anul acesta, tema aleasă de Biblioteca Judeţeană pentru a marca Ziua Internaţională a Francofoniei este „Istoria Franţei în filatelie” şi va fi ilustrată printr-o amplă prezentare, precum şi printr-o expoziţie filatelică ce va cuprinde timbre, plicuri prima zi şi ilustrate maxime dintr-o colecţie particulară. De asemenea, vor fi expuse numeroase cărţi poştale ilustrate franţuzeşti adunate de-a lungul anilor în aceeaşi colecţie.
Cu ajutorul acestei colecţii, se vor ilustra marile evenimente şi personalităţi care au marcat istoria Franţei: de la Vercingetorix şi Carol cel Mare, de la Henric al IV-lea şi Ludovic al XIV-lea, la Revoluţia Franceză din 1789 şi gloria epocii napoleoniene, la personalităţi marcante ale ultimilor 100 de ani, precum generalul Charles de Gaulle, preşedinţii Georges Pompidou şi François Mitterrand. Prezentarea se doreşte şi o introducere în lumea minunată a filateliei, pasiunea de a colecţiona timbre contribuind extrem de mult la formarea unei solide culturi generale, fiind şi ea, alături de cititul cărţilor, o foarte „cu folos zăbavă”. O colecţie de timbre alcătuită sistematic lărgeşte aria cunoştinţelor, dezvoltă simţul estetic, stârneşte curiozitatea şi dorinţa de a şti cât mai multe, din cele mai diferite domenii.
Ca de obicei, la sfârşitul expunerii, participanţilor le vor fi adresate întrebări legate de subiectul prezentat, cei care dau răspunsuri corecte fiind răsplătiţi cu premii constând în diplome şi cărţi.
Ioan Sebastian Bara,
managerul Bibliotecii Judeţene
„Ovid Densusianu” Deva
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…