ActualitateFlash

Ziua Porţilor Deschise de la Sarmizegetusa-Regia

02 sarmizegetusa regia 96Natalia Bumbac

La sfârşitul săptămânii trecute, cetatea dacică Sarmizegetusa Regia şi-a primit vizitatorii cu prilejul Zilei Porţilor Deschise.
Cu acest prilej, pasionaţii de istorie şi arheologie au avut posibilitatea să afle despre cele mai recente descoperiri din situl cetăţii aflate în patrimoniul UNESCO. Acţiunea a fost organizată de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei în parteneriat cu Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR), Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, dar şi multe alte instituţii prestigioase. Activităţile programate au fost susţinute de membrii echipei de cercetare arheologică şi de Asociaţia Terra Dacica Aeterna.
Cei peste 2.000 de vizitatori de la acestă ediţie a evenimentului au avut privilegiul să afle date legate de situl arheologic de la cei mai buni specialişti în domeniu. Turiştii au avut posibilitatea să afle informaţii care sunt accesibile doar celor care desfăşoară activităţi de cercetare în acea zonă. Un alt punct de interes a fost prezentarea video a reconstrucţiilor tridimensionale a unor construcţii dacice, proiect realizat de studenţii de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
Cea mai importantă descoperire arheologică prezentată publicului aflat la eveniment a fost matriţa hexagonală. Obiectul din bronz a fost găsit în situl de la Sarmizegetusa în 2013 la rădăcina unui fag care s-a rupt după o furtună puternică. Piesa extrem de valoroasă face parte acum din patrimoniul Muzelui din Deva şi reprezintă o matriţă pentru confecţionarea de bijuterii. Potrivit specialiştilor este o piesă unică demnă de orice mare muzeu european.
În prezent, cetatea dacică este supravegheată în permanenţă de către echipe de jandarmi montani, iar obiectivul este vizitat anual de câteva zeci de mii de turişti.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura