„Bălţata Românească” la ediţia a X-a
Ediţia a X-a a Târgului-expoziţie „Bălţata Românească” s-a desfăşurat, ieri, la Băcia, evenimentul culminând cu concursul de Miss, destinat vacilor şi junincilor.
Târgul a fost organizat de Consiliul Local Băcia, Asociaţia judeţeană a crescătorilor de animale şi păsări, Asociaţia crescătorilor de animale “Bălţata Românească” din Băcia, cu sprijinul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Hunedoara şi Unităţii pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie.
Cele mai bune condiţii
Manifestarea a fost deschisă la ora 9, de către primarul comunei Băcia, Emil Rişteiu. Zeci de crescători de animale s-au prezentat la Băcia, etalându-şi frumoasele exemplare. Au fost expuse şi standuri cu legume şi fructe.
Un număr de 25 de animale s-au înscris la concursul de Miss, existând şi trei rezerve. Anul acesta, câştigătoare a fost desemnată vaca Brânduşa, al cărei proprietar este Ioan Puşcaş, din satul Totia.
„Pe lângă furaje, premiul întâi a fost recompensat cu suma de 200 de lei. La această a 10-a ediţie, am încercat să punem la dispoziţia crescătorilor de animale, condiţiile cele mai bune şi să ducem mai departe o tradiţie care are succes la noi în comună”, a declarat primarul comunei Băcia, Emil Rişteiu. Târgul a culminat cu organizarea unei tombole şi cu un spectacol folcloric.
Producţie de 4.000 de litri de lapte pe an
Rasa Bălţata Românească a luat naştere începând din anii 1860-1870, prin absorbţie cu Sura de Stepă şi cu Simmentalul importat din vestul Europei. Este o rasă de la care se obţine o producţie de aproximativ 4.000 de litri de lapte pe an, în condiţii de furajare normală cu 3,8 la sută grăsime.
Bălţata Românească este o rasă preponderentă a judeţului Hunedoara. În prezent, ea reprezintă 78,8 la sută, din totalul taurinelor din judeţ. Este o rasă apreciată de către crescătorii de pe Valea Mureşului, Valea Streiului şi din Ţara Haţegului, dar nu este lipsită nici din arealul rasei Pinzgau, adică din Zarand şi Valea Jiului.