„Clanul haiducilor”, destructurat de poliţişti
Maximilian Gânju
Poliţiştii, susţinuţi de jandarmi şi mascaţii de la IPJ Hunedoara, au destructurat o grupare infracţională care se ocupa cu furturi şi alte fărădelegi pe raza municipiului Petroşani. Oamenii legii au percheziţionat 12 locuinţe, iar opt suspecţi de furt au fost reţinuţi.
Furturi peste furturi
Zeci de poliţişti, împreună cu luptătorii de la Jandarmerie şi Serviciul Poliţiei de Intervenţie Rapidă al IPJ Hunedoara, au răscolit, ieri dimineaţă, un cartier mărginaş al Petroşaniului, unde aveau date că se ascund mai mulţi membri ai unei grupări interlope. Pontul a fost bun, iar în urma descinderilor, s-au descoperit mai multe bunuri despre care sunt indicii că au fost furate. Totodată, mai multe persoane au fost duse la audieri de către anchetatori, printre acestea aflându-se şi minori. Hoţii operau pe raza municipiului Petroşani, dar şi în zonele de vacanţă unde sunt cabane şi furau tot ce se putea. Nu se dădeau în lături nici de la furturi din autoturisme sau de pe infrastructura de cale ferată, de unde preferau să sustragă componente importante pentru siguranţa feroviară sau cărbune din vagoanele care tranzitau prin zona cartierului lor. „Scopul acţiunii l-a constituit destructurarea unei grupări infracţionale, căreia poliţiştii i-au documentat comiterea, în perioada 2009-2011, pe raza municipiului Petroşani şi a altor localităţi din Valea Jiului (Petrila, Aninoasa) a peste 25 de infracţiuni de furt calificat din societăţi comerciale, locuinţe, garaje, anexe gospodăreşti, precum şi a unor furturi de componente de la infrastructura căii ferate”, declară inspectorul Bogdan Niţu din cadrul IPJ Hunedoara.
Doseau „marfa” în munte
Aidoma haiducilor, membrii grupării infracţionale îşi depozitau bunurile furate în munte, unde aveau colibe ferite de ochii curioşilor şi la care accesul se face extrem de greu. „Şi zona unde este amplasat cartierul Şaşa îi ajută, este o zonă dificilă accesului auto, iar prin împrejurimi şi-au făcut tot felul de ascunzători, unde îşi duceau marfa, până când era vândută. Operau la societăţi comerciale, la anexe gospodăreşti, case de vacanţă. Este un cumul de infracţiuni în cazul lor, conducere fără permis şi cu autoturisme ale căror documente erau falsificate. Spre exemplu, mergeau la centrele de colectare unde sunt duse autoturismele prin programul „Rabla“ şi le luau numerele de înmatriculare. Apoi, le montau pe maşinile lor şi circulau pe drumurile publice”, a explicat unul dintre anchetatori.
De altfel, în urma raziei la locuinţele suspecţilor, poliţiştii au descoperit atât documente ale unor autoturisme, aparate electronice, arme albe şi chiar o cantitate mare de „Pampers“ pentru bebeluşi, ce provenea de la o „lovitură” dată recent la o societate comercială. „În urma audierilor şi a probatoriului administrat, 10 suspecţi au fost puşi sub învinuire pentru comiterea unor infracţiuni de furt calificat, infracţiuni contra siguranţei feroviare, conducere de autoturisme neînmatriculate sau cu număr fals de înmatriculare şi conducere de autoturisme fără a poseda permis”, declară Bogdan Niţu din cadrul IPJ Hunedoara. Dintre cei puşi sub învinuire, opt suspecţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, urmând, să fie prezentaţi judecătorilor cu propunere de arestare preventivă. Prejudiciul total al acestor furturi a fost evaluat, până în momentul de faţă, la peste 100.000 lei.