Politica si administratie

„Dacã nu ne salvaţi, ieşim în stradã”

Nicolle Ebner

După trei ore de discuţii, de ameninţări şi de argumente pentru menţinerea în viaţă a mineritului din Valea Jiului, liderii sindicatelor din Valea Jiului au reuşit să stabilească principalele revendicări pe care Prefectura Hunedoara urmează să le transmită astăzi, Guvernului Boc.

Alternativa LSMVJ

La Comisia de Dialog Social s-a analizat situaţia gravă a sistemului energetic din care fac parte minele din Valea Jiului şi termocentralele Mintia şi Paroşeni. Panica minerilor este generară de propunerea Comisiei Europene de a menţine subvenţionarea mineritului din bazinele Ruhr-Germania şi Valea Jiului-România, numai în cazul în care există un program de închidere a unităţilor nerentabile, până la 15 octombrie 2014. Liderii sindicali BNS şi LSMVJ au o altă viziune însă, una care permite subvenţionarea huilei din Valea Jiului pentru o perioadă de cel puţin 10 ani, timp în care, sindicatele şi guvernul să găsească alternative viabile. Sindicaliştii susţin că salvarea sistemului energetic hunedorean este integrarea CNH în noua Companie Naţională Hidroenergetica.

“Soluţii există, voinţă politică trebuie”

Sindicaliştii au propus guvernului un plan de măsuri de redresare a activităţii celor trei unităţi din judeţ, care prevede: retehnologizarea extracţiei de cărbune pentru o producţie de minimum 2,5 miloane tone cărbune/an; emiterea certificatului de mediu în vederea modernizării Termocentralei Paroşeni, unde există şi finanţarea de la BEI; menţinerea grupurilor energetice în funcţiune de la Electrocentrale Mintia, care consumă 2/3 din producţia de huilă din Valea Jiului şi retehnologizarea grupului nr. 3 prin utilizarea echipamentelor noi de import care zac neutilizate de ani de zile în depozite; realizarea de noi investiţi în Valea Jiului prin înfiinţarea de activităţi conexe şi a unor fabrici de industrie uşoară pentru ocuparea forţei de muncă feminine. “Soluţii există, voinţă politică trebuie. Nu mai este timp de pierdut, iar parlamentarii din Hunedoara trebuie să-şi facă temele pentru că, în caz contrar, prin închiderea minelor din Valea Jiului, rata şomajului va exploda la 28 la sută, situaţie în care nu va mai fi nevoie nici de parlamentari şi nici de europarlamentari, deoarece nu mai ai ce conduce”, a declarat Ioan Pisc, primvicepreşedintele BNS.

„În condiţiile în care nu se va întreprinde nimic şi o comisie guvernamentală nu se va deplasa spre Valea Jiului pentru a găsi soluţii, trecem la măsuri extreme: mitinguri, pichetări şi, nu în ultimul rând, greva generală în Valea Jiului”, a declarat şi preşedintele LSMVJ, Zoltan Lacataş.

2 comentarii la „„Dacã nu ne salvaţi, ieşim în stradã”

  • Sindicatelor (BNS si Lacatas)dativa demisia ca sa ajus aici,ne plang copii de foame aici in Valea Jiului saraca fara suprafete arabile.

  • În Valea Jiului nu mai are cine face grevă. După ce a fost decimată inteligent de prin 98 încoace, LSMVJ a rămas numai un soi de srl prin care câțiva mai șmecherași pun un bănuț în buzunar din cotizația fraierilor. Amenințările lui Lacataș sunt un fel de chitanță fiscală pentru cheltuielile sindicale…

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura