„Însemnele” artistei Doina Ionescu
Nicolle Ebner
O lucrare de excepţie, reprezentând o reconsiderare a ceea ce a însemnat, altă dată, arta monumentală, înnobilează, de câteva zile, holul de la etaj al clădirii care găzduieşte sediile instituţiilor Prefecturii şi Consiliului Judeţean Hunedoara.
Gazde cu simţ artistic
Lucrarea aparţine artistului plastic Doina Ionescu (foto), membră a Uniunii Artiştilor Plastici, şi reprezintă partea ilustrativă a capitolului trei din teza de doctorat susţinută în 2008. Doina Ionescu a creat lucrarea special pentru spaţiul în care este expusă. „Mă bucur că am primit acceptul, atât din partea preşedintelui Mircea Ioan Moloţ, cât şi a prefectului Attila Dezsi, de a monta lucrarea pe pereţii holului. Amândoi au înţeles cât de importantă este o pictură parietală într-o clădire monument istoric şi care face legătura între arhitectura neo-renascentistă şi somptuoasa sală de festivităţi, care îşi păstrează încă decorul de altă dată”, a declarat, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, Doina Ionescu.
Corbul Corvinilor, comorile dacilor
Ca tematică, Doina Ionescu spune că a pornit de la tezaurul hunedorean şi de la reprezentarea simbolică a unei importante familii, cea a Corvinilor, care se regăseşte ca simbol şi pe clădire. „Am preluat acel corb cu inel în cioc de la heraldica familiei Corvinilor, prezentând o evoluţie a blazonului în perioada secolelor XV-XIX”, povesteşte artistul plastic despre creaţia sa. Lucrarea cuprinde perioada daco-romană, „în care am selectat cele mai importante piese descoperite pe teritoriul hunedorean. De la brăţări dacice, cele opt plăcuţe votive din aur de la Germisara, monede dacice de tip Hunedoara, Cugir şi valoroşii kosoni, precum şi alte elemente sau motive ornamentale, ce se regăsesc în podoabele dacice, romane, celtice chiar…”, explică Doina Ionescu. Ca tehnică abordată, a folosit relieful realizat din stuc, ce se regăseşte şi în decorul arhitectural al clădirii, o cromatică estompată, care ne aminteşte de frescele medievale româneşti, toate înnobilate cu foiţă de aur. Lucrarea, de dimensiuni uriaşe – nouă metri lungime şi doi metri lăţime – este constituită din şase panouri, aşezate în semi-nişele de pe holul de la etajul clădirii monument istoric.
Prin urmare, nu are cum să nu fie remarcată, cu atât mai mult, cu cât „vorbeşte” singură, chiar şi celor mai necunoscători în ale artei, despre istoria meleagurilor noastre, unică în lume.