„Pirat” din transporturi recidivist, iertat de judecători
Nicolle Ebner
Munca şi strădania poliţiştilor rutieri de a stârpi fenomenul pirateriei de pe şoselele hunedorene sunt spulberate, dintr-un condei, de unii judecători deveni. Un „pirat” amendat că transporta persoane în regim de taxi fără a deţine licenţă de transport, a fost salvat de judecătorii care i-au înlocuit amenda cu avertisment. Sentinţa instanţei nu a făcut altceva decât să-l determine pe şofer să-şi vadă liniştit de activitatea ilicită şi periculoasă pentru călători, ulterior, fiind amendat de două ori, tot pentru piraterie.
I-a înlocuit amenda cu avertisment
Şoferul în cauză a fost prins şi sancţionat de către poliţişti, de trei ori la rând, în lunile martie, aprilie şi iunie, pentru că transporta persoane pe traseul Deva-Hunedoara, în regim de taxi, fără a deţine licenţă de transport. Amenda aprobată de parlament pentru astfel de fapte este de 25.000 de lei, dar tot legea dă posibilitatea contestării în instanţă a sancţiunii aplicate de către poliţişti. Prin urmare, „piratul” a atacat în instanţă toate cele trei amenzi, însă până acum, poliţiştilor li s-a adus la cunoştinţă doar sentinţa pentru amenda din luna iunie, prin care judecătorul a decis înlocuirea sancţiunii de 25.000 de lei cu avertisment. Asta, în condiţiile în care au existat martori care au confirmat faptul că şoferul i-a abordat personal în staţia de autobuz şi că au plătit acelaşi preţ ca şi al biletului; că procesul verbal întocmit de poliţiştii de la circulaţie nu avea nici o hibă; iar instanţa a fost informată că şoferul este la a treia abatere de acest gen, adică „recidivist”.
Şi-a recunoscut fapta în instanţă…
Culmea, sentinţa civilă cuprinde o serie de inadvertenţe, care demonstrează stereotipia practicată în sistem, dar şi lipsa de logică. Astfel, în sentinţă, este specificat un alt număr de autoturism cu care s-a făcut transport ilegal de persoane, decât cel înregistrat de poliţişti în procesul verbal. Culmea este că şi proprietarul acelei maşini a fost amendat de trei ori, tot pentru piraterie. Şoferul prins asupra faptei a cerut înlocuirea amenzii de 25.000 de lei, pe motiv că „nu oprise în staţia de autobuz, pentru a efectua transport de persoane, ci pentru a-şi cumpăra ţigări”. Pe de altă parte, pusă în faţa probelor, instanţa constată că s-a încălcat legea, dar acordă autorului circumstanţe atenuante, apreciind „atitudinea sinceră a petentului, care a recunoscut fapta săvârşită”. De unde reiese clar minciuna invocată în contestaţie, de făptaşul dovedit de poliţişti.
…iar instanţa face protecţie socială
Şi, ca să arate tuturor cine este adevărata putere în stat, instanţa decide în locul parlamentului că: „sancţiunea aplicată constând în amenda de 25.000 de lei, deşi dă expresie minimului prevăzut de lege, este totuşi disproporţionat de mare raportat la gradul de pericol social al faptei”. Ca mai apoi, aceeaşi instanţă îi atrage atenţia „piratului” asupra pericolului social al faptei sale, şi îi înlocuieşte amenda cu avertisment.
Se pare că lupta poliţiştilor de combatere a fenomenului pirateriei pe drumurile din judeţul Hunedoara are mai mulţi sorţi de izbândă în Valea Jiului, unde oamenii legii au câştigat vreo trei procese. Numai în ultimele trei săptămâni, poliţiştii rutieri au aplicat 21 de amenzi şi au întocmit mai bine de 10 dosare penale.