„Zboară” spre performanţă
Ciprian Marinuţ
Atleta Andreea Todereanu (foto), de la CSS „Cetate” Deva, va pleca vineri, în Canada, cu speranţa de a reuşi un „zbor” cât mai performant, care să-i asigure prezenţa pe podium în proba de triplusalt la Campionatul Mondial al junioarelor I.
Revenire în „lumea bună“
Atletismul hunedorean respiră, din nou, aerul tare al competiţiilor de top. Multiplă campioană naţională, campioană balcanică şi medaliată cu argint la Festivalul Olimpic al Tineretului European în 2009, triplusaltista Andreea Todereanu ţinteşte, în acest an, o medalie mondială. După un sezon de iarnă-primăvară perfect, care i-a adus îndeplinirea baremului pentru Mondiale, sportiva antrenată de Nicolae Alexe i-a convins pe specialiştii Federaţiei Române de Atletism să o includă în lotul pentru competiţia supremă a lumii. Misiunea n-a fost deloc simplă, întrucât, din cauza costurilor mari de deplasare în Canada, oficialii F.R. Atletism au triat la sânge participanţii, în echipă fiind menţinuţi doar campionii naţionali cu performanţe competitive pe plan internaţional. „Saltul de 13.31 metri reuşit de Andreea la Campionatele Internaţionale ale României i-a adus biletele pentru Mondiale. Ea a demonstrat că e nu doar cea mai bună din ţară, ci că e şi competitivă pe plan internaţional”, a spus antrenorul Nicolae Alexe.
Vise mari, condiţii vitrege
Andreea Todereanu şi antrenorul Nicolae Alexe au îndrăznit să viseze la mai mult, după câştigarea luptei pentru prezenţa la Mondiale. „O medalie la Campionatul Mondial ar fi o răsplată minunată pentru cei peste 10 ani de muncă şi sacrificii pe pistele de atletism. Ştiu că e greu şi că adversarele sunt puternice, însă, îmi doresc să fiu pe podium”, a spus Andreea Todereanu. „Nu ştiu care va fi exact baremul pentru calificarea în finala celor mai bune 12 competitoare, însă, cu săritura ei cea mai bună de 13.31, se califică aproape sigur între finalişti. Apoi, în lupta pentru medalii se poate întâmpla orice, pentru că unele pot fi afectate de emoţii, iar altele se mobilizează mai bine. Cele mai bune performanţe mondiale ale momentului la junioare I sunt de 13,60-13.70, iar Andreea poate sări aproape de aceste performanţe şi are şanse de a prinde podiumul”, a precizat antrenorul Nicolae Alexe. Visele atletei devence pot fi însă simple iluzii, din cauza condiţiilor vitrege de deplasare. „Până la Montreal se va merge cu avionul, însă de acolo, deplasarea de peste 1.000 de kilometri până la locul competiţiei se va face probabil cu autocarul. Se poate acumula oboseală, iar randamentul va avea de suferit. În plus, Andreea va trebui să se descurce pe cont propriu, întrucât F.R. Atletism nu are resurse financiare şi pentru deplasarea antrenorilor, iar sportivii vor fi coordonaţi doar de doi-trei specialişti ai Federaţiei care nu-i cunosc însă prea bine”, a spus Nicolae Alexe. Concursul de calificări se va desfăşura în 21 iulie, iar finala pentru medaliile mondiale va avea loc în 22 iulie.