Actualitate

Școala de vară de restaurare la muzeul devean

De astăzi, Muzeul Civilizației Dacice și Romane cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în parteneriat cu Liceul de Arte ,,Sigismund Toduța” organizează „Școala de vară de restaurare”.

Muncă laborioasă
Ce se întâmplă aici? Vor fi prezente 2 grupe de elevi de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” – clase de cera­mică (clasa IX și XI), coordonați de prof. Ana Iancu, iar acțiunea se desfășoară pe o perioadă de 6 zile în laboratoarele muzeului devean. S-a convenit ca activitatea propriu-zisă să fie împărțită pe trei paliere: prezentare teoretică a procesului de restaurare pe suport metal, ceramică, sticlă şi hârtie, reali­zată de experţi în domeniu; demons­traţii practice a procesului de res­ta­u­rare, acţiune interactivă unde partici­panţii vor putea realiza sub îndrumarea specialiştilor diverse operaţiuni de restaurare. Ultima zi va fi dedicată ex­pu­nerii obiectelor, jurizarea şi acor­da­rea de diplome şi premii participanţilor. Toate intervenţiile vor fi efectuate pe material anorganic comun, nefiind afectat patrimoniul mobil al instituţiei.
„Restaurarea se numără printre principalele funcţii ale muzeului, rolul său fiind foarte important la nivel na­ţio­nal, însă această specializare nu este suficient mediatizată. Specialiştii MCDR Deva, dintre care 5 experţi atestaţi de către Ministerul Culturii, sus­ţin o muncă laborioasă în pro­te­ja­rea şi valorificarea patrimoniului mobil. În cadrul acestei acţiuni, modalitatea de desfășurare va fi una interactivă, rolul specialiștilor fiind acela de a fur­niza informații utile generale și la obiect celor ce doresc să știe cât mai multe despre restaurarea patrimo­niu­lui mobil. În cazul nostru, dorim ca ele­vii care participă în mod direct să acu­mu­leze cunoștințe teoretice și practice despre această specializare și de ce nu, să devină în viitor, restauratori”, sus­ține Ioana Popițiu, expert restau­ra­tor metal-ceramică, Șef Serviciu Res­taurare – Investigații, Conservare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura