Politica si administratie

Un relief cu zeul Mithras va fi prezentat într-o expoziţie internaţională în Belgia

Un relief din marmură cu reprezentarea zeului Mithras (foto), o piesă rară ce a fost descoperită la sfârşitul secolului al XIX-lea în situl fostei capitale a Daciei Ro­mane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, va reprezenta Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva la o expoziţie internaţională ce va fi organizată de Mu­zeul Regal din Mariemont (Belgia), în­cepând cu 20 noiembrie.

Ambasadori culturali
Piesa datează din perioada romană şi a fost descoperită în anul 1882 în zona cen­trală a sanctuarului dedicat zeului oriental Mithras, din Ulpia Traiana Sarmizegetusa, în primul mithraeum identificat şi săpat în Transilvania.
„Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, a fost invitat să participe la un eveniment ex­poziţional de mare anvergură, care se ver­nisează în data de 20 noiembrie, în Belgia, la Mariemont, alături de muzee de prestigiu din Belgia, Franţa şi Germania. De­venim astfel ambasadori culturali ai ju­de­ţului Hunedoara şi ai României”, a de­cla­rat managerul MCDR Deva, Liliana Ţolaş.
Intitulată „Le Mystere Mithra : Plongée au coeurd’un culte romain”, expoziţia este realizată de Muzeul Regal din Mariemont (Belgia) în parteneriat cu Muzeul de Ar­he­o­logie din Toulouse (Franţa) şi Muzeul de Arheologie din Frankfurt (Germania). Ma­nifestarea culturală va fi deschisă la Muzeul Regal din Mariemont în perioada 20 noiembrie 2021 – 17 aprilie 2022.
Mithra este un zeu al luminii, în mitologia persană, şi s-ar fi născut, după unele le­gende, dintr-o piatră sau o fecioară, în ziua de 25 decembrie, când păstorii din ţinut ar fi venit să i se închine. El a capturat taurul divin pe care l-a sacrificat pentru a or­ga­niza un banchet alături de soare. Din sân­ge­le taurului se spune că au apărut toate plantele şi animalele folositoare omului.
Cultul lui Mithra a ajuns a pătruns în Dacia după cucerirea acesteia în anul 106. După convertirea lui Constantin cel Mare la creştinism, în anul 313, cultul a cunoscut un declin puternic urmat de dispariţia aces­tuia din lumea romană. (A. Năstase)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura